| Avtor:

Solanum ovigerum Dun. – EASTER EGG PLANT

BODONCI – V Bodoncih pri Židovih in Vlajevih smo našli okrasno rastlino z jajci. Ker nam niti lastniki rastlin, niso vedeli povedati, katera rastlina je to, smo sami raziskali za katero rastlino gre. To je Easter Egg Plant ali po naše Velikonočni beli jajčevec.

Solanum ovigerum

Plod v obliki jajca (nezrel)

Solanum ovigerum so precej nizko rastoče razvejane rastline. Steblo in listi so zeleni. Listi so na robovih valoviti. Cvetovi te okrasne rastline so vijolični in iz njih se razvije plod v obliki jajca. Plod je bel (nezrel) in postane rumen (zrel). Oblika in velikost sta zelo podobni obliki kokošjega jajca. Tesno je povezan z jajčevci (Solanum melongena), le da ni užiten.

Gojijo se kot okrasne rastline v toplih mesecih leta. (James M. Stephens: Eggplant, White — Solanum ovigerum Dun. and Solanum melongena var. esculentum (L.) Nees.)

f. Solanaceae (razhudnikovke)

V Mali flori Slovenije smo zasledili naslednji opis: Zelišča ali grmi. Listi enostavni – celi ali deljeni, razvrščeni spiralno. Cvetovi dvospolni, večinoma zvezdasti – čašnih listov je pet. Venčnih listov pet, medsebojno zrasli vsaj do polovice. Prašnikov pet, plodnica ena, nadrasla – en vrat z dvokrpo brazdo. Plod je mnogosemenska glavica ali jagoda. (Mala flora Slovenije, 2007)

Solanum ovigerum Velikonočni beli jajčevec spada v skupino rastlin, ki so nam zelo blizu. V to skupino (rod Solanum) spadajo tudi krompir (Solanum tuberosus), paradižnik (Solanum lycopersicum), jajčevec (Solanum melongena), grenkoslad (Solanum dulcamara). V družino razhudnikovk pa še paprika (Caprisum L.), volčje jabolko (Physalis L.), volčja češnja (Atropa L.), tobak (Nicotiana L.) …

Prispevek: Janja Vlaj, Tjaša Gomboc

Foto: Janja Vlaj

no images were found