| Avtor:

Sončne pege lahko omilimo

Poleti, ko smo najbolj izpostavljeni soncu, lahko nekateri ljudje na določenih delih telesa zaznajo drobne pikice oziroma sončne pege. Pri sončnih pegah gre za motnjo v pigmentaciji. Najbolj pogosto pa se sončne pege pojavijo na obrazu, dekolteju, rokah in na ramah.

Koža pri večini ljudeh v svoji zgornji plasti proizvaja kakovosten, temen melanin, medtem ko pri svetlejši in občutljivejši koži nastaja manj kakovosten melanin. Ta se zbira v majhnih svetlo rjavih pikah ter daje le majhno zaščito pred sončnimi žarki. Poleti postanejo sončne pege zaradi izpostavljenosti soncu še bolj izrazite in še bolj vidne. Zato jih nekateri ljudje skušajo zakriti ali  pa zgolj omiliti njihovo vidnost.

Obstaja nekaj preprostih pripravkov, ki pomagajo pri obleditvi sončnih peg, in jih lahko pripravimo kar doma.

Vir: andros.si

Vir: andros.si

Regratov pripravek za umivanje

Potrebujete 50 g regratovih cvetov in liter vode. Regratove cvetove stresite v posodo in jih prelijte z mrzlo vodo. To nato zavrete in kuhate trideset minut. Ko je končano odcedite in prelijte v temno steklenico.

S tem prevretkom se lahko umivate dvakrat na dan, sončne pege pa bodo sčasoma obledele.

Pasta s čebulo in kisom  

Potrebovali boste malo kisa in eno čebulo, ki jo na drobno nasekljajte, nato pa z vilicami zmečkajte v fino kašo. Kašo zmešajte s toliko kisa, da nastane gosta pasta.

Pasto uporabljate tako, da jo zvečer nanesete na mesta s sončnimi pegami. .

Losjon z limono in glicerinom

Za pripravo losjona potrebujete sok ene limone, 1/4 kg medu, 60 ml glicerina in 60 ml 70 % alkohola. Najprej zmešajte alkohol in

Vir: bonbon.si

Vir: bonbon.si

glicerin, dodajte med in limonin sok. To na koncu prelijte v temno steklenico.

Losjon vsak večer po čiščenju nakapajte na vato ter ga nanesite na kožo. Sončne pege bodo sčasoma obledele.

(pripravki so iz knjige Babičini nasveti za dom)

Nastanek novih sončnih peg pa lahko preprečite tako, da se izogibate močnemu soncu in se zaščitite pred njim. Sicer pa lahko pege občasno prekrijete tudi s tekočim pudrom ali toniranim prekrivnim sredstvom v stiku.