| Avtor:

Stanje vodne bilance kmetijskih tal na Goričkem v zadnji dekadi aprila

Vir: zurnal24.si

Medtem ko smo v začetku aprila še gledali skozi okno kako sneži, smo bili v zadnji dekadi tega meseca priča zelo visokim temperaturam. Povprečna temperatura se je gibala okrog 17 °C, najvišja izmerjena temperatura je bila skoraj 30 °C. Tako so temperature zraka na Goričkem za 6 °C presegle dolgoletno povprečje. Padavine so bile le v začetku meseca, ko je padlo okrog 45 mm padavin, kasneje dežja ni bilo več in zemlja je že močno razpokala. Prav tako je osončenje preseglo dolgoletno povprečje v zadnji dekadi meseca. Bilo je kar 40 % več sonca kot običajno.

V povprečju je izhlapelo 4 mm vode na dan. V posameznih dnevih tudi 5 mm. Ker dlje časa ni deževalo je bil primanjkljaj vode okrog 20 mm, kar je slabše kot je to običajno za zadnjo dekado aprila.

Stanje rastlin

V začetku pomladi so temperature zraka vztrajalo precej pod dolgoletnim povprečjem. Proti koncu aprila pa so se povzpele čezenj. Obilna toplota je vzpodbudila rast, tako da fenološke faze niso več zamujale. Ob koncu aprila so že začele klasiti zgodnje sorte ječmena. Pšenica je bila še v fazi kolenčenja. Tam kjer je ni prizadela spomladanska moča, je v razmeroma dobrem stanju. Zaradi izsušitve zgornjega dela tal, je bilo potrebno zelenjavo že namakati.

Vir: botanicni-vrt.si

Travniške trave kot so travniški lisičji rep, travniška latovka in navadna pasja trava že latijo in skoraj več ne zaostajajo za dolgoletnim povprečjem.

Sadno drevje je v povprečju za tri tedne zaostajalo v cvetenju kot prejšnje leto. Prvi cvetovi češenj so se začeli pojavljati okrog 15. aprila, medtem ko so pečkarji začeli cveteti okrog 25. aprila. Prehod iz začetnih cvetov v polno cvetenje je bil zaradi visokih temperatur zelo hiter. Prav tako so sadna drevesa izredno hitro odcvetela.

Ker so dlje časa vztrajale visoke temperature, so se v večjem številu pojavili različni insekti. Ti so že povzročali škodo na oljni ogrščici.

Kaj nam bo prinesel maj se še ne ve točno. Kot kaže bo spremenljivo vreme s plohami in nevihtami, možna pa je tudi toča.

Prispevek: Robi Gjergjek