| Avtor:

Ste danes že objeli ljubljeno osebo?

Objem in držanje za roke sta zelo zdravilni za naše telo, so v svoji študiji potrdili ameriški strokovnjaki. Oboje deluje na naše fizično zdravje in zmanjšuje stres. O objemih obstaja tudi rek, ki pravi, da vsak potrebuje štiri objeme dnevno za lepše doživljanje dneva, osem za zdravje in 12 za rast in razvoj.

Objem je zdravilen

Ameriški duhovnik Kevin Zaborney, ki je dan objemov razglasil leta 1982, je izračunal, da je ta točno na sredini med božičem in valentinovim. Duhovnik trdi, da je dnevno potrebno nekoga objeti vsaj pet do šestkrat, trajati pa mora vsaj 10 sekund. S tem pa postane življenje lepše in bolj zdravo, saj so objemi zdravilni.

Love-Hug

Vir: mrwallpaper.com

Objem je zdravilen, pomiri naša čustva, deluje podobno kot meditacija. Objem pomeni tudi zaupanje in sodelovanje. Nekateri trdijo tudi, da se med objemom prenašajo energije iz enega telesa v drugega. Tisti, ki energijo potrebuje, jo dobi od tistega, s katerim je v objemu. Deluje tudi podobno kot smeh, ki pozitivno vpliva na naše duševno stanje in zmanjšuje stres ter napetost. »Dotikanje zmanjšuje stres, strah in bojazen, znižuje krvni tlak ter izboljšuje dobro počutje in spomin. To so učinki hormona oksitocina, ki se izloča le pri stiku z najbližjimi osebami,« je povedal Jürgen Sandkühler, vodja Centra za raziskovanje možganov Medicinske univerze Dunaj. Raziskave so pokazale, da objem zmanjšuje možnost za nastanek srčnih bolezni, preprečuje utrujenost, izboljšuje odpornost telesa, zmanjšuje povečan krvni tlak in simptome depresije.

Oksitocin je hormon, ki ga izloča možganska žleza hipotalamus. Ta hormon je zadolžen za nežnost, pod njegovim vplivom si zaželimo objema ljubljene osebe, ljubkovanja in ljubljenja. Ta isti hormon igra pomembno vlogo v stimulaciji refleksa izločanja materinega mleka, kontrakcije maternice med porodom in vpliva na izrivanje placente. Manj znano je, da se izloča med spolnim odnosom, izločanje pa lahko sprožijo seksualne fantazije. Oksitocin je poseben, saj nima zamenjave – ni snovi, ki bi jo lahko pojedli ali popili in ga tako naredili dejavnega. Preprosto: kemija je ali pa je ni. Priporočljivo je veliko božanja, dotikanja in nežnosti, saj se na ta način hormon sprošča dlje časa, več ga je in dalj časa nudi zadovoljstvo ter dobro počutje.

Če ste žalostni, jezni, razočarani, potem je objem lahko zelo dobro zdravilo. Strokovnjaki pa trdijo tudi, da tako objem, kot držanje za roke, izboljšujeta naš imunski sistem in pozitivno delujeta na celo telo.

Vir: .zenska.si

Vir: zenska.si

Ljudje smo preveč zaposleni z vsakodnevnimi opravili in obveznostmi, tako da prehitro pozabimo na tiste drobne nežne, a tako pomembne pozornosti, ki nam dokazujejo, da smo živi in ljubljeni. Mednarodni dan objemov nas opominja na to majhno, a zelo globoko intimno gesto dveh posameznikov, ki ima na naše telo in počutje veliko pozitivnih učinkov.

Po mnenju dunajskega nevropsihologa pozitiven učinek tako imenovanega »cartanja«  nastane samo takrat, ko si osebe medsebojno zaupajo in ko so čustva obojestranska. »Če si ljudje ne zaupajo ali če ljubkovanje ni zaželeno z obeh strani, tega učinka ni. Ljubkovanje deluje pozitivno, ne glede na to, kako dolgo ali kako pogosto je, pomembnejše pri tem je zaupanje,« meni Sandkühler.

Z objemom podarite del sebe, oddajate pozitivnost in sporočate naklonjenost. Ste se že odločili komu ga boste podarili danes?