| Avtor:

Štefanov pohod

VUČJA GOMILA – KUD Avgust Gašparič je v torek, 26. decembra, organiziralo Štefanov pohod, ki je bil dolg dobrih 10 kilometrov.

V veselem decembru imamo kar nekaj praznikov, med drugim obeležujemo dan svetega Štefana, in sicer 26. decembra. S tem namenom smo se v KUD Avgust Gašparič odločili, da bomo po nekajletnem premoru ponovno organizirali pohod, ki bo obdržal ime izpred let, tj. »Štefanov pohod«.

Na dobrih 10 km dolgo pot smo se tako odpravili kar na Štefanovo, v torek, 26.12.2017, ob 10. uri. Pred domačim vaško-gasilskim domom se nas je zbralo 33 pohodnikov, ki smo se po uvodnem okrepčilu odpravili na pot. Pot nas je vodila od vaško-gasilskega doma po gozdni poti v smeri Bogojina. Ob vstopu v gozd smo se ustavili ob gomilah, v katerih so pokopani Turki in rekreaciji dodali še kanček zgodovine. V nadaljevanju poti smo šli mimo turistične kmetije Lovrenčec na meji z Bogojino, kjer smo si ogledali številne živali, prišli pa  smo tudi v bližino bogojinske cerkve, kjer je eden od pohodnikov recitiral svojo pesem v čast slavnemu arhitektu, Jožetu Plečniku. V Bogojini smo zavili levo in pot nadaljevali preko potoka, kjer nas je gospod podžupan razveselil z novico o izgradnji težko pričakovanega mostu, sledila je postojanka, kjer smo si nekoliko odpočili in nabrali moči za pot navkreber, ki je sledila. Po približno dveh kilometrih hoje ob prečudovitem razgledu smo se vrnili v vaško-gasilski dom, kjer smo srečanje sklenili s toplo malico in druženjem, nismo pa pozabili niti na državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. S tem se je druženje končalo, zaželeli smo si še sreče in zdravja v novem letu, ter se razšli z besedami, da se vidimo ponovno prihodnje leto, na naslednjem Štefanovem pohodu.

Kljub nekaj letnem premoru se je pohod zelo dobro odvil, zbrali smo se v lepem številu in ob poslušanju recitalov, zgodovine ter druženju združili prijetno s koristnim. Vreme nam je bilo naklonjeno, na cilj smo sicer prišli nekoliko blatni, vendar veseli, da smo zmogli prehoditi takšno pot in se nadihali svežega zraka ter si nabrali elana in moči za nove podvige.

Prispevek in foto: Maja Cigüt