| Avtor:

Štiridejanka Zdravniška družina pozdravila marsikatero bolezen

PEČAROVCI – Zveza turističnih društev občine Puconci je v petek, 20. januarja, v vaško-gasilskem domu Pečarovci organizirala predstavo z naslovom Zdravniška družina, ki jo je zaigrala dramska skupina Zgrebaši. Gre za celovečerno humoristično predstavo v štirih dejanjih, katere avtorji so Helena Hajdinjak, Irena Kalamar, Danica Kardoš in Aleksander Ružič.

Dramska skupina Zgrebaši iz Pečarovcev je v petek, 20. januarja, v sklopu gledališkega abonmaja Zveze turističnih društev občine Puconci predstavila štiridejanko z naslovom Zdravniška družina, v kateri so bili gledalci deležni množice vsakodnevnih zapletov med partnerjema in njunim otrokom. Spremljali so zanimivo realistično dogajanje v zdravniški čakalnici in potem rutinsko pregledovanje nezainteresiranega zdravnika Ismeta, ki postavlja diagnoze brez zadržkov in s tem žali svoje paciente. Na drugi strani pa je tu prijazna in obupana zdravnikova žena, ki se trudi narediti vedno vse prav. Kot veliki finale pa je na koncu še nenapovedan obisk inšpektorja v ženini ordinaciji.

Pečarovski Zgrebaši

»Ime Zgrebaši izvira iz Pečarovcev. Pomeni pa to, da so v preteklosti tistim, ki so izdelovali lanene izdelke govorili Zgrebaši (zgrebno oziroma laneno platno). Teh pa je bilo na območju Pečarovcev veliko,« je povedala režiserka, scenografka, soavtorica in igralka krajše vloge Danica Kardoš, ki je trenutno tudi vodja skupine. V skupini je 17 igralcev, ki potem po potrebi aktivno sodelujejo – odvisno od same igre oziroma skeča, katerega se učijo. Igralci so različnih starosti, od osnovnošolcev do upokojencev. Vsi aktivni člani skupine se z veseljem družijo na vajah, izpopolnjujejo svoje znanje in pridobivajo nove izkušnje. Vso njihovo delo pa je ljubiteljsko in ga opravljajo z velikih veseljem. V taki zasedbi delujejo deset let. V Pečarovcih pa je igranje veseloiger in skečev več kot 50-letna tradicija.

Delo skupine in zadovoljstvo nad odzivi gledalcev

Tako celovečerno igro so pod vodstvom Danice Kardoš pripravili zdaj prvič. Vsako leto pa pripravljajo nastope na Festivalih skečev in drugih priložnostnih prireditvah. Zgrebaši gostujejo vsepovsod, kamor so povabljeni. Že vrsto let so stalni gostje na Cankovi, gostovali so pa tudi že v Porabju in na Tišini. Potem pa so še tu prireditve Zveze turističnih društev občine Puconci, prireditve Zveze borcev, upokojencev in srečanja starejših občanov krajevne skupnosti Mačkovci in druge. »Osebno sem nad odzivom gledalcev zadovoljna. Sigurno bi pa bili še bolj, če bi v petek dvorana pokala po šivih kot je na festivalu prejšnja leta. Pogrešala sem predvsem več domače publike,« je dodala Danica Kardoš.

Načrti in nastopi

»Načrti? Dobro vprašanje. Kot vodja in soigralka se bom trudila, da bomo uspešno in razpoznavno delovali še naprej in s tem ponesli dober glas Pečarovec in dramske skupine Zgrebaši širom naokoli. Cilj nas vseh je podati naši publiki humor, realnost in sprostitev ob gledanju,« je pojasnila vodja Zgrebašov. Zdaj se pripravljajo za proslavo ob dnevu žena, potem pa spet za Festival skečev, ki bo v mesecu maju. V septembru pa so povabljeni v Porabje.

no images were found