| Avtor:

Stroški študenta med študijem

Država vse bolj krči denar za študente, obenem pa vse postaja dražje. Tako so ukinili dodatek za bivanje pri štipendiji za tiste študente, ki bivajo v študentskih domovih, dodatek za oddaljenost, poleg tega pa je prišlo tudi do sprememb pri študentskem delu. V zadnjih petih letih so se tudi dvignili mesečni stroški študenta za študij, zato za študentovo preživetje niso dovolj le subvencije in štipendije, ki jih pa tako ali tako nimajo vsi.

Vir: www.bodieko.si

Vir: www.bodieko.si

Raziskava, ki jo je za Ministrstvo za izobraževanje izvedla Študentska organizacija Slovenije, kaže, da so povprečni mesečni stroški študenta v letu 2013 600 evrov. V raziskavi ugotavljajo, da polovico krije država in starši oziroma njihovi skrbniki, preostalo polovico pa mora študent kriti sam. Potem so tu še stroški vpisnine, šolnine za izredni in doktorski študij ter za študijsko gradivo. V primerjavi z letom 2010 so se stroški študenta zvišali za več kot 100 evrov na mesec. Kako si torej študent, ki nima rednih prihodkov, študij sploh lahko privošči? Osnova državne štipendije se giblje med 70 in 190 evri glede na socialni položaj. Posledično si mora študent mesečno najti oziroma na nek način zagotoviti še dodatnih 200 evrov. Tako je delo postalo socialni korektiv in za številne edina možnost, da si študij sploh lahko privoščijo. S spremembo Zakona o študentskem delu, ki je prinesla odvajanje denarja v pokojninsko, pa se je situacija še poslabšala. Tako zdaj študent od 100 evrov dobi v žep le 85 evrov. Mnogi so zato še vedno odvisni od pomoči od doma. Kaj pa storiti v primeru, da so starši študenta brezposelni ali pa njihova zaposlitev ni stalna? Kako naj potem študent študira, če je prisiljen delati, da si sploh lahko krije vse stroške študija?

Kot kaže študentske denarnice čakajo še težji časi. Glede na to, da je univerza v rdečih številkah, in so fakultete čedalje bolj finančno nestabilne, je vprašanje, kako dolgo bomo še imeli brezplačen študij prve in druge stopnje. Če bodo uvedli šolnine, bo to še dodaten udarec. Marsikateremu študentu bo s tem kratena pravica do želene izobrazbe. Bomo potem sploh še živeli v enakopravni družbi?

Komentar: Damjana Nemeš, Ines Baler, Janja Vlaj