| Avtor:

Suša na Goričkem

Letošnje leto lahko primerjamo s tistim izpred devetih let, saj so razmere dokaj podobne – sušne z vročinskimi vali. Od začetka junija do sredine avgusta je na Goričkem padlo  200 do 250 mm padavin. V letu 2012 do sedaj pa okrog 350 mm.

V začetku junija je bila bilanca padavin na tem območju še vedno negativna zaradi pomanjkanja padavin spomladi. Ta se je nadaljevala vse do konca meseca, saj je bila količina padavin le okrog 60 mm na m2. Večina padavin je bila lokalnih. V drugi junijski dekadi nas je zajel vročinski val, ki je trajal vse do 10. julija. Za rastline je to pomenilo veliki stres, saj se je dostopnost vode v rastline zmanjšala, izhlapevanje pa je bilo veliko. Žetev ječmena je bila dobra, pšenica pa je na nekaterih bolj peščenih predelih prisilno dozorela. Na korenovkah in plodovkah pa so listi ponekod veneli.

V začetku julija je nekaj dežja prinesla vročinska nevihta, vendar je bil primanjkljaj dežja vseeno zelo velik – okrog 50 mm. Občutna osvežitev za tla na Goričkem je prišla v drugi dekadi julija, saj so številna neurja in ponekod tudi toča dobro napolnila talne rezervoarje, s tem so pa padavine tudi do enkrat presegle povprečje. V juliju je na območju Goričkega padlo okrog 160 mm padavin na m2. Rastline so bile julija v dobri kondiciji. Po koncu dekade se je začelo novo sušno obdobje, ki traja še sedaj. Nekaj popoldanskih neviht je osvežilo tla, vendar so bile kratkotrajne.

V avgustu je do zdaj padlo le okrog 10 mm padavin in rastline že čutijo pomanjkanje vode, predvsem koruza in plodovke.  Bilanca vode v tleh je negativna. Koruza ponekod na peščenih tleh že prisilno dozoreva, le na bolj vlažnih območjih in po dolinah je še v dobri kondiciji. Visoke temperature v prihodnjih dneh bodo povzročile močno izhlapevanje in še hujši stres v rastlinah. S tem se pa bo začelo spravilo pridelkov, predvsem koruze in grozdja, prej kot običajno. Zaradi novega vročinskega vala  lahko pričakujemo veliko izhlapevanje, tudi do 7 mm vode na dan. Padavin zaenkrat še ni na vidiku vsaj do konca naslednjega tedna.

Prispevek in foto: Robi Gjergjek