| Avtor:

Svetovni dan boja proti aidsu

Na današnji dan po vsem svetu obeležujemo Svetovni dan boja proti aidsa. Geslo »Hands up for prevention« oziroma po slovensko »Za preventivo« se v letošnjem letu nanaša na preventivo kot najpomembnejšo aktivnost za zajezitev pandemije virusa HIV.

aids-customPreventivno dejavnost je treba ponovno okrepiti, ljudje po vsem svetu pa so v okviru kampanje pozvani k izražanju lastnega mnenja o tem, kakšne aktivnosti so potrebne za uspešno preprečevanje in tudi obvladovanje virusa HIV. Letošnje geslo poziva ljudi tudi k širjenju preventivnih sporočil na raznih socialnih omrežjih.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da je v Sloveniji okrog 900 ljudi, ki imajo diagnozo HIV. Obenem na NIJZ predvidevajo, da vsaj tretjina oseb, okuženih z virusom HIV, ni prepoznana. Spremljanje situacije skozi leta pa nakazuje na to, da naj bi se število oseb v Sloveniji, ki živijo z virusom HIV, povečevalo, še opozarjajo na NIJZ. Na inštitut je bilo namreč v letošnjem letu do konca novembra prijavljenih 56 novih diagnoz, kar je največ doslej.

Vir: NIJZ