| Avtor:

Svetovni dan brez tobaka

31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka, geslo, s katerim ga zaznamujemo letos pa je »Prihaja enotna embalaža«. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) s tem poziva države k uvedbi enotne embalaže tobačnih izdelkov, ta pa naj bi pomagala pri razkritju srhljive resničnosti tobačnih izdelkov.

tobak (Custom)Osebe, ki kadijo, izgubijo v povprečju od 10 do 15 let življenja, njihova leta pred smrtjo pa so pogosto zelo nekakovostna, kar se tiče zdravja. Namreč, zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev, letno se ta številka, če upoštevamo svetovno prebivalstvo, giblje okrog šestih milijonov.

Stanje v Sloveniji

V Sloveniji umre zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, vsak dan 10 prebivalcev, kar letno znaša okrog 3.600 življenj. Četrtina kadilcev umre že pred 60. letom starosti. Po podatkih, s katerimi razpolagajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Slovenije, umre letno zaradi kajenja več prebivalcev Slovenije kot zaradi vseh preostalih nezgod, samomorov, alkohola in prepovedanih drog skupaj. Umrljivost kadilcev je tako 2 do 3-krat večja od umrljivosti oseb, ki nikoli niso kadile.

Pomen enotne embalaže

Enotna embalaža, za katero si prizadevajo pri Svetovni zdravstveni organizaciji, bi poenotila videz zavojčkov različnih tržnih znamk tobačnih izdelkov. Embalaža je v dveh kontrastih in točno določenih barvah, na njej pa ni logotipov ali kakršnih koli oznak značilnosti izdelka, zgolj ime tržne znamke, različice, imena proizvajalca, podatkov o količini izdelka v zavojčku in kontaktnih podatkov. Na enotni embalaži so nameščena zdravstvena opozorila in preostale informacije, ki so nujne po vladnih predpisih.šport (Custom)

31. maja pa poleg svetovnega dneva brez tobaka obeležujemo tudi svetovni dan športa. Namen tega dne je opomniti na dobre stvari, ki jih lahko pridobimo z gibanjem, bodisi v naravi, telovadnici, vodi, igriščih ali doma.

 

Vir: www.nijz.si