| Avtor:

Svetovni dan svobode medijev

3. maja vsako leto obeležimo svetovni dan svobode medijev. Ta se po ugotovitvah mednarodnih organizacij v zadnjem času slabša, kar velja tudi za Slovenijo. Osrednja tema dogodkov, ki se bodo zvrstili na današnji dan, bo pravica dostopa do informacij in temeljnih svoboščin, kot so sporočili pri Unescu.

 

press (Custom)Mednarodni dan svobode medijev je generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 1993. Ta dan je namenjen ovrednotenju medijske svobode po celem svetu, ozaveščanju o pomenu neodvisnosti medijev ter spominu na novinarje, ki so med opravljanjem dela izgubili življenje.

Stanje novinarstva v Sloveniji

Društvo novinarjev Slovenije se bo svetovnemu dnevu svobode medijev pridružilo z akcijo »Za svobodo medije«. Novinarji, tako domači kot tuji, z video izjavami o globalnem in lokalnem položaju novinarstva pripovedujejo zgodbo o novinarstvu danes, akcija pa poteka preko družbenih omrežij. Kot so še povedali v DNS-ju, se svoboda medijev marsikje zmanjšuje, tudi v Sloveniji, ampak je položaj pri nas še zadovoljiv, čeprav se čuti krepitev političnih pritiskov na novinarje ter njihov socialno-ekonomski položaj.

Marko Milosavljević, profesor s Fakultete za družbene vede v Ljubljani pa pri tem opozarja, da je socialna varnost novinarjev, tudi v mednarodnem merilu, slaba. Razlog vidi predvsem v razmahu digitalnih platform, ki ne ustvarjajo za družbo pomembnih vsebin, prav tako pa zgolj komercialne vsebine v prostor ne prinašajo velike družbene koristi.dns (Custom)

Velik problem v Sloveniji predstavljajo tudi nestabilne zaposlitve novinarjev. Razbohotile so se namreč prekarne oblike zaposlitve, ki po mnenju DNS-ja pomenijo degradacijo novinarskega dela. Prekarno zaposlenih je namreč kar tretjina vseh slovenskih novinarjev, kar pa negativno vpliva na avtonomnost.

Zmanjševanje medijske svobode

Medijska svoboda se je v Evropi poslabšala predvsem na Poljskem, Madžarskem in Hrvaškem, kakor ugotavljajo pri mednarodnem združenju Novinarji brez meja in pri organizaciji Freedom House.

 

Vir: www.novinar.com