| Avtor:

Svetovni dan turizma

Svetovni dan turizma obeležujemo 27. septembra. Letošnja tema Svetovnega dneva turizma se glasi »Turizem in trajnostna energija: gonilna sila trajnostnega razvoja«. Tema pri tem izpostavlja vlogo prispevka turizma k trajnostnemu razvoju. Ta dan številne organizacije priredijo posebne dogodke, dneve odprtih vrat in ekskurzije.

Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Združenih narodov Taleb Rifai je v poslanici ob današnjem dnevu dejal: »Pobude, ki jih daje turizem glede trajnostne energije, ustvarjajo gospodarske priložnosti in delovna mesta za milijone ljudi v turizmu, energetiki in drugih sektorjih«. Poudaril pa je tudi to, da turizem prednjači pri nekaterih najinovativnejših pobudah v svetu glede trajnostne energije in da številne pobude postavljajo turizem na čelo prehoda na čisto energijo.

V Sloveniji je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta zabeleženih skoraj 1,4 milijona prihodov turistov, tako domačih kot tujih. Če to primerjamo z letom 2011 vidimo,  da se je število prihodov domačih gostov in njihovih prenočitev znižalo, medtem ko se je število tujih gostov povišalo. V prvi polovici leta je bilo v Sloveniji zabeleženih skoraj 3,9 milijonov prenočitev, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.  Glede na število nočitev na prebivalca pa se Slovenija uvršča na 12. mesto, s povprečno 4,1 prenočitvijo na prebivalca.