| Avtor:

Svetovni dan Zemlje

»Veliki duh je ustvaril cvetove, reke, borovce in cedre. Zanje skrbi. Skoznje piha njihov dih, da lahko dihajo. Daje jim vodo … meni dopušča živeti v sožitju z živalmi in rastlinami.« (Lama Deer)

Vsako leto obeležujemo 22. aprila Svetovni dan Zemlje, tako je že vse od leta 1970. Letošnji dan Zemlje poteka v luči podnebnih sprememb in varovanja naravnih virov, predvsem vode, ki je eden izmed najpomembnejših naravnih virov prihodnosti.

Vir: www.forbes.com

Slogan letošnjega dneva Zemlje se glasi »Obrazi podnebnih sprememb«. Opozarja na dejstvo, da podnebne spremembe vplivajo na naša življenja in so prisotne povsod.

Obeleževanje dneva Zemlje pa ni le v okviru nacionalnih meja, ampak te presega in globalno povezuje vse ljudi in narode sveta.

Planet Zemlja

Zemlja je eden izmed planetov Osončja. Je tudi prostor, kjer sta se razvila življenje in človeštvo. Po oddaljenosti od Sonca je tretji planet, po velikosti pa peti planet Sončevega sistema. Zemlja predstavlja največji trdni planet in edini prostor v veselju, za katerega je znan obstoj življenja.

Ravno zato je generalna skupščina Organizacije Združenih narodov leta 2009 razglasila Mednarodni dan Zemlje, s čimer so želeli opomniti, kako velik pomen ima Zemlja za vse prebivalce. Ta dan ima tudi simbolno sporočilo, saj pravi, da mora biti skrb za Zemljo, ki je ranljiv in poseben planet, skupna vsem Zemljanom.

Vir: www.mko.gov.si , www.danzemlje.si