| Avtor:

Teden boja proti raku

Prvi marčevski teden obeležujemo Teden boja proti raku, ki  letos poteka pod geslom »Dejstva o raku – spoznajte resnico. V tem tednu se zvrstijo razne prireditve, ki javnost informirajo o možnostih preprečevanja in zgodnjega odkrivanja rakavih bolezni.

Vir: zzv-lj.si

Rakave bolezni so vse večji problem, kajti rak danes povzroči več smrti po svetu kot virus HIV, tuberkuloza in malarija skupaj. Podatki Registra raka Republike Slovenije kažejo, da v zadnjih letih za rakom zboli okoli 13.000 oseb, umre pa jih približno 6.000. V zadnjih letih moški največkrat zbolijo za rakom prostate, pri ženskah pa je najpogostejši rak dojk. Sicer pa so pri nas najpogostejši kožni rak, rak debelega črevesa in danke, rak prostate, rak pljuč in rak dojke.

Tretjino rakavih bolezni je mogoče preprečiti

Tretjino vseh rakavih bolezni bi bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom. Kajti najpogostejše rakave bolezni so povezane s kajenjem, nezdravim prehranjevanjem, s čezmerno telesno težo, pitjem alkohola in premajhno telesno dejavnostjo.

Glede na trende se pričakuje, da bo med tistimi, ki so bili rojeni leta 2009, za rakom do 75. leta starosti zbolela ena od treh žensk in eden od dveh moških.

Vir: Zveza slovenskih društev za boj proti raku