| Avtor:

Tekmovanje v košnji z ročno koso v Selu

SELO – Pevsko društvo Selo in Javni zavod Krajinski park Goričko sta pripravila v nedeljo, 26. maja, tradicionalno prireditev Srednjeevropsko tekmovanje v košnji z ročno koso, ki je bila pri romanski Rotundi v Selu. 

tekmovanje-v-kosnji-z-rocno-koso-1Uvodni del dvodnevne prireditve se je začel že v soboto, 25. maja 2013. V popoldanskih urah se je začela prireditev z dvigom zastav vseh desetih sodelujočih držav ter s pozdravom tekmovalcev in gostov. Sodelujoči tekmovalci na prireditvi so bili iz Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Romunije, Slovaške, Slovenije in Srbije. Glavni del prireditve oziroma tekmovanja pa je bil v nedeljo, kjer so se tekmovalci pomerili v kategorijah člani, članice in veterani ter v štafeti v košnji za srednjeevropski pokal.

V zgodnjih dopoldanskih urah so se tako tekmovalci začeli prijavljati, hkrati pa so žrebali parcele za tekmovanja. Prvo tekmovanje je bilo s strižnimi kosilnicami, takoj za tem pa še tekmovanje žensk in veteranov. Za njimi so svojo spretnost v košnji pokazali Koloman Sabotin iz Vučje Gomile, ki je v 101. letu, 80-letna Ibolka Makari iz Sela ter trije pionirji.

V zgodnjih popoldanskih urah se je začel glavni del tekmovanja, in sicer tekmovanje za srednjeevropski pokal v košnji z ročno koso. Pri tem tekmovanju so sodelovali tekmovalci iz vseh desetih držav. Za njimi je sledilo še tekmovanje v kategoriji člani.

tekmovanje-v-kosnji-z-rocno-koso-27Po koncu tekmovalnega dela je sledil bogat kulturni program, kjer so se predstavili domačini, pevci in plesalci iz okoliških krajev, pa tudi gostje iz drugih sodelujočih držav. Po kulturnem programu je sledila podelitev priznanj, medalj in nagrad, nagrajena pa so bila prva tri mesta v posameznih kategorijah.

Prireditev, ki ima dober sloves ne le v Sloveniji, ampak tudi drugod po Evropi, je privabila lepo število obiskovalcev, organizatorjem, ki so poskrbeli za odlično izpeljano prireditev, pa je bilo naklonjeno tudi vreme.

Foto: D.N., Sandra Ančimer, Bojan Kučan

no images were found