| Avtor:

Telesna straža in 365 podpisov za župnika Martina Vöröša

Župljani župnije Sveti Jurij bi se danes morali posloviti od dolgoletnega župnika gospoda Vöröša, tak je bil namreč dopis, ki ga je župnijski pastoralni svet prejel s strani škofa ordinarija gospoda Štumpfa v petek. Brez kakršnih koli posebnih obrazložitev je bilo sporočeno, da mora gospod župnik zapustiti župnijo do 12. ure danes.

Panika, ker si tega nihče ne bi mislil, prav tako so bile besede, zaradi katerih naj bi gospod župnik odšel, neutemeljene. Šlo naj bi za nekaj neurejenih dokumentov iz let 2006 in 2007.

Ravno v tem trenutku se je začel postopek gradnje novega župnišča, ki bo velik finančni zalogaj za župnijo, občina Rogašovci pa mora pohiteti, ker gre tudi za nekaj denarja iz evropskega sklada za kmetijstvo. Neuradno so zaokrožile govorice, da za odstranitvijo dolgoletnega župnika stojijo nekateri ljudje, ki so povezani s to gradnjo. Očitalo se jim je marsikaj.

Foto: Damijan Grlec

Župljani smo tako danes ob 7.30 v nabito polni cerkvi pričakali mašo, nakar je stopil pred oltar gospod dekan, cankovski župnik, ki je imel naročilo, da opravi mašo. Torej našemu župniku, ki je v teh krajih pustil 22 let svojega življenja, ni bilo dovoljeno opraviti še zadnje maše. Niti toliko srčnosti ni premoglo cerkveno vodstvo s škofom na čelu. Farani so tako takoj ob začetku maše cerkev protestno zapustili in sklicali protest pred cerkvijo, kjer je bilo prebrano protestno pismo. V njem je zapisano marsikaj, to pismo pa bo tudi odposlano gospodu škofu. Na gospoda škofa je bilo naslovljenih že več pisem, tudi elektronskih, vendar na nobeno ni odgovoril, prav tako se ni odzval na povabilo na skupen sestanek s člani župnijskega pastoralnega sveta. Prav tako ne odgovarja na telefonske klice.

Župnik se že več let spopada z resnimi zdravstvenimi težavami, mnogi tega ne razumejo. Kot je dejal nedavno ob eni od maš: »Če štoj šče, njeme posoden moj hrbet!« Gospod župnik rabi pomočnika, kakor je bil sam pomočnik pokojnega župnika Gaborja, ne pa deložacije. Župljani za celotno zgodbo krivijo gospoda župana občine Rogašovci, ki je priznal, da je obiskal gospoda škofa glede gradnje novega župnišča, sam pa da z zamenjavo župnika ni imel in nima nič. Vendar neuradno med ljudmi krožijo številne govorice. Drugo mašo je bil nekaj časa prisoten beltinski kaplan, ki bi moral sovoditi mašo, a so ga farani pozvali, naj odide iz cerkve ali pa bodo šli sami, nakar je pod bučnim aplavzom cerkev tudi zapustil. Po maši so se ljudje zbrali pred župniščem, da preprečijo odhod domačega župnika. Ker so bile zahteve vse glasnejše, je moral na prizorišče priti tudi rogašovski župan, da pojasni svojo vlogo v zgodbi. Ta je pojasnil, da gre za izgradnjo župnišča, da se postopek vleče itd. Neuradno pa so v ozadju, kot je povedal nekdo iz množice, pri tem v ozadju umazani posli z zemljišči.

Ljudje so bili z županovimi pojasnili delno zadovoljni, še bolj pa jih je razjezilo dejstvo, da je orglar zaklenil orgle in tako ni bilo možno igrati in peti na koru. Med tem so domačini tudi že zamenjali ključavnico, saj so orgle ljudska last, ki so jih sami plačevali. Orglarja tudi javno pozivajo naj se opraviči in pojasni, zakaj je zaklenil orgle. Prišla je tudi pobuda, da se na naslednji seji župnijskega pastoralnega sveta orglarja razreši in poišče novega. Sklenilo pa se je tudi, da župnika ne damo. Tako se ves čas ob njem izmenjavajo skupine ljudi, ki želijo preprečiti njegov odhod. A kot je završalo, po preverjenih virih iz krogov duhovščine, bodo jutri, če danes v miru ne zapusti župnišča, prišli ponj policisti. A je župnik, ki že tako močno trpi, res vreden toliko kot navaden kriminalec? Kdo si sploh upa pomisliti na to, da se ga prisilno odvede. Za škofa smo zbrali 365 podpisov, ki so šli po faksu na sedež škofije, škof namreč v tem času ni bil dosegljiv, ker je bil na birmovanju v Črenšovcih. Pismo z vsemi zahtevami in podpisi bo šlo na sedež škofije tudi preko pošte že jutri zgodaj zjutraj. Župnika pa ne damo, ne glede na to, kar ljudje govorijo o njem in ga blatijo, ne vidijo pa, kakšni so oni sami. Vsak ima napake, je rekla članica župnijskega pastoralnega sveta, naj se tega vsi zavedajo. S tem pa zgodbe ni konec. Straže bodo ob župniku, dokler bo potrebno. Prav tako pa župljani ne bomo dovolili, da pride kdorkoli maševat, cerkev se bo zaklenila, saj je naša last. Prav tako je možen odstop celotnega župnijskega pastoralnega sveta, kar pomeni, da z gradnjo potem ne bo nič. Že zdaj pa se številni sprašujejo, kdo bo sploh dal kakšen evro za ta namen, če nam vzamejo še župnika, ki je postal žrtev zelo dobro zrežirane spletke. Ne bomo dali denarja, so vpili ljudje v en glas. Naj škof sam gradi župnišče, mi ne bomo bedaki, da bi tu sodelovali, če nam odvzame župnika, je sklenil ljudski glas.

Kakorkoli že, sramotno je, kaj se dogaja. Ne zanima nas, kaj bo kdo naredil, mi bomo šli do konca, če bo potrebno bomo tudi s svojimi telesi zavarovali župnika, pa čeprav morda pred policisti. Če se bo to zgodilo, pa bodo itak prisotni mediji, da se vidi slika demokracije. Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen. Čeprav smo več ur zahtevali prihod škofa, se ta sploh ni oglasil. Morda pa se le bo, ker je ljudstvo stopilo skupaj in se ne bo pustilo kar tako.

Avtor: Damijan Grlec