| Avtor:

Tradicionalni Praznik buč v Bodoncih

BODONCI – Društvo kmečkih žena Klas Bodonci je v nedeljo, 3. septembra, organiziralo že 15. Praznik buč. Prireditev so popestrili s kulturnim programom, razstavo peciva iz buč in ročnih del, kmečko tržnico, prikazom pobiranja semena iz buč, otroškim kotičkom in kuhanjem bučne prikuhe v kotličku.

Praznik buc 2017 (9)V času Praznika buč so po vasi narejeni razni liki in figure iz buč, iz krušnih peči pa zadiši po gibancah ali »tikvačah«. Zbrane je najprej nagovorila predsednica društva Kmečkih žena Klas Bodonci Jožefa Vlaj.

V okviru Praznika buč so v or­ga­ni­za­ci­ji Druš­tva za pro­mo­ci­jo in zaš­či­to prek­mur­skih do­brot ter do­ma­če­ga društva Klas že štirinajsto leto zapored organizirali tudi ocenjevanje bučnega olja. Na ocenjevanje je bilo prinesenih sedem vzorcev. Trije vzorci so prejeli bronasto priznanje, štirje pa zlato priznanje. Krajši kulturni program so pripravili osnovnošolci iz Bodoncev. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo peciva iz buč in razstavo ročnih del, ki so plod dela članic društva DKŽ Klas Praznik buc 2017 (5)Bodonci. Na kmečki tržnici pa so bili razstavljeni in naprodaj rokodelski in domači izdelki iz Krajinskega parka Goričko. Otroci so v otroškem kotičku lahko barvali, risali in izrezovali buče. Domačini pa so prikazali tudi postopek ročnega pobiranja semen iz buč, ekipe pa so v kotličkih kuhale bučno prikuho.

Foto: N.P., A.M.

no images were found