| Avtor:

Tradicionalni zimski pohod v Budincih

BUDINCI – Kulturno umetniško društvo Budinci je v sodelovanju z Občino Šalovci in porabskim Kulturno turističnim društvom Andovci pripravilo že tradicionalni pohod »trej kralof na pouti po dolaj, pa bregaj«, ki je bil v soboto, 2. januarja.

 

pohod (8)Na prvo sobotno jutro v letošnjem letu so se pohodniki, kot že nekaj let zapored, zbrali v Budincih pred vaško-gasilskim domom, od koder so krenili na približno 12 kilometrov dolg pohod.

Okrog 150 pohodnikov se je najprej sprehodilo skozi gozd ob mejnih kamnih, kjer je nekoč stala železna zaveza na meji z Madžarsko. Najprej so si ogledali mejni kamen, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije, nato pa so se odpravili naprej do mesta, kjer je nekoč stala stražnica v Budincih. Po krajšem postanku in okrepčilu so se pohodniki odpravili na pot skozi gozd, ki jih je pripeljala do porabske domačije in hiše rokodelstva ob Malem Triglavu v Andovcih, kjer so jih domačini Andovčani tudi pogostili. Sledil je še zadnji del pohoda do Budincev, kjer jih je ob prihodu čakala topla malica, za prijetno vzdušje pa so poskrbeli domači pevci in godci.

Foto: Sandi Horvat

no images were found