| Avtor:

Trenje lanu

BOGOJINA – Turistično društvo Bogojina je v nedeljo, 8. septembra, v Bogojini pri pečnici organiziralo prikaz trenja lanu.

trenje-lanu-44Zdaj že tradicionalna prireditev je potekala v sklopu 25. Košičevih dni. Gospodar, Drago Ivanič, ki vsako leto svoj pridelek deli z obiskovalci prireditve, je tokrat k sodelovanju povabil še Društvo kmečkih žena iz Ormoža. Poleg prikaza trenja in sušenja lanu so letos gospodinje iz Društva kmečkih žena obiskovalcem omogočile vpogled v delo predic in tkalcev. Prav tako so si obiskovalci lahko ogledali, kako so gospodinje nekdaj namakale platno v potoku in ga na koncu do čistega oprale na ribašu.

Zbrane obiskovalce je pozdravil gospodar, Drago Ivanič, za njim pa so se zvrstili še predsednik turističnega društva Bogojina, Jože Puhan, župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač ter predstavnica Društva kmečkih žena iz Ormoža. Po pozdravnih nagovorih se je začelo delo za katerega so poprijele gospodinje iz Bogojine, ki so s pesmijo prišle pogledat, koliko dela jih čaka ta dan. Po opravljenem delu so pridni delavci dobili »gujžino«, poskrbljeno pa je bilo tudi za obiskovalce, ki so lahko poskusili prekmurske slane in sladke dobrote ter pravi prekmurski špricer. Na prireditvi je bilo moč tudi kupiti izdelke Turističnega društva, kot so mašinski keksi, štrikane nogavice, mešanico zelišč za čaj ter druge.

 Prispevek in foto: Urška Lovrenčec

no images were found