| Avtor:

Tridnevni tabor gasilske mladine

BREZOVCI – Gasilska zveza (GZ) Puconci je v Brezovcih od petka, 29. junija, do nedelje, 1. julija, organizirala tabor gasilske mladine iz GZ Puconci in Vatrogasne zajednice (VZ) Zabok. Tabora se je udeležilo 53 otrok.

Letošnji tabor gasilske mladine je organizirala GZ Puconci. Gasilski mladinski tabor je organiziran že šesto leto zapored. Občina Puconci je pobratena z Občino Zabok, GZ Puconci in VZ Zabok pa imata prijateljski odnos. Tabor se eno leto organizira na Hrvaškem, drugo leto pa v Sloveniji. Tokrat je bil v vrtcu Brezovci. Udeležilo se ga je 20 otrok s Hrvaške in 33 otrok iz Slovenije. Tabora se lahko udeležijo otroci stari od 7 do 11 let.

Aktivnosti na taboru

V petek po prihodu je sledilo spoznavanje otrok med seboj. Čez dan so potekale razne družabne in športne igre, in sicer nogomet, košarka, odbojka na mivki, rokomet, igra med dvema ognjema in kartanje. Popoldan so izdelovali laterne, ki so jih naslednji večer uporabili na pohodu po Brezovcih. Zvečer so imeli tudi otroški kino, kjer so si ogledali film Alvin in veverički.
V soboto so se po zajtrku s turističnim vlakcem peljali na ogled največjega gradu v Sloveniji – Grad na Goričkem. Ko so se vrnili, so izdelovali rože iz krep papirja. Večer so lahko preživeli po lastni izbiri. Na voljo so imeli pohod po Brezovcih z laternami ali pa otroški disko.

V nedeljo so se otroci pomerili v gasilskih igrah. Tekmovali so v vaji z vedrovko in v igri Poišči svoj par. Sledile so še razne družabne igre in igra z vodnimi baloni, ki je pripomogla k premagovanju visokih temperatur.

Bojan Lončar, predsednik komisije za mladino GZ Puconci, je povedal, da temelji njihovo sodelovanje z VZ Zabok na otroškem in veteranskem nivoju. Na otroškem nivoju se organizira tabor gasilske mladine, ki je letos že šesti po vrsti. Prvi tabor je bil v Gubaševem. Namen tega tabora je predvsem ta, da se otroci spoprijateljijo, zabavajo, spoznavajo, da spoznajo znamenitosti kraja, kjer je tabor, in urjenje gasilskih veščin. Veteranski nivo pa temelji na vsakoletnih obiskih in veteranskih tekmovanjih. Lončar ocenjuje, da je sodelovanje z VZ Zabok precej dobro. »Letošnji tabor je uspel. Edino temperature so bile previsoke, zato so bili otroci včasih preveč utrujeni. Menim, da je bila največja atrakcija vožnja s turističnim vlakcem na ogled grada pri Gradu na Goričkem,« dodaja Lončar.

Na taboru je bilo tudi 12 mentorjev, ki so skrbeli za varnost otrok, pomagali pri organizaciji in izvedbi samega tabora, skrbeli za motivacijo otrok pri igrah, pri medsebojnem spoznavanju in sodelovanju.

»Ta oblika druženja mladih je dobra, ampak je potrebno znati pravilno motivirati in vključiti otroke v dejavnosti,« pravi mentorica iz GZ Puconci Mateja Poredoš, ki je na taboru že peto leto zapored. Mladim je najvažnejša igra, predvsem gasilske vaje. To je tudi namen druženja, pravi Ivan Kolarič, mentor na taboru in tajnik prostovoljnega gasilskega društva (DVD – dobrovoljno vatrogasno društvo) Gubaševo. »Tabor je dobra stvar, da otrokom od začetka njihovega odraščanja pokažeš, da se na takšnim druženjih ustvarjajo prijateljstva,« dodaja Kolarič.

Mnenja tabornikov

»Na taboru mi je bilo zelo všeč in bi se ga, če bi bila možnost, udeležila še večkrat,« je povedala pionirka iz GZ Puconci Jana Lončar. Tabora se je udeležila že četrto leto zapored, najbolj ji je pa bil všeč večerni pohod z laternami po Brezovcih.

Monika Grah, udeleženka tabora iz VZ Zabok, se je tabora udeležila že drugo leto zapored. Tabor ji je bil super, pravi, in bi se ga še udeležila. Dodala je: »Najboljše mi je bilo polivanje z vodo.«

no images were found