| Avtor:

Učenci pri Gradu predstavili kulturno izročilo

GRAD — 6. februarja 2013 se je v kulturni dvorani pri Gradu odvijala že tradicionalna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu. Učenke 9. razreda osnovne šole Grad so pri literarnem krožku zbirale stara ljudska izročila in so tako s pomočjo dedkov in babic spoznavale njihove dogodivščine v svoji rani mladosti. Učenke so spoznale mnogo pravljic in pesmi iz mladosti njihovih dedkov in babic.

V sodelovanju z dramskim krožkom so se tako kot že vsako leto do sedaj odločili, da bodo te običaje tudi predstavili ljudem. Tako jim je s skupnimi močmi uspelo uspešno pripraviti prireditev. Na proslavi pa niso sodelovali le člani dramskega krožka, temveč tudi člani mladinskega pevskega zbora, pevci iz kulturnega društva France Prešeren Grad, mladi folkloristi iz Osnovne šole Grad ter Gustika in Ančka. Na proslavi pa je piko na i dodal tudi Leon Roudi, ki je občinstvo navdušil z igranjem harmonike. Celotna prireditev je bila pod mentorstvom učiteljice Marije Štesl, ki se z zbiranjem običajev ukvarja že nekaj let. Proslavo pa je poleg nje vodil tudi učitelj Alojz Tuškei.

Učenci so se predstavljali z običaji iz srednjega veka. Predstavili so življenje na gradovih, kako je nastal kip Gračke Marije, kako so si fantje nekoč izbirali in iskali ženo ter dogodivščino zmaja Kača. Prikazali so tudi, kaj se je zgodilo gospodarju iz Bežanove grabe, po katerega je prišel vrag, a ga je rešila njegova žena.

Večkrat se kdo pošali, da dandanes več ni fantov, ki bi dekletom hodili zapet podoknice. A na prireditvi so pokazali, da se takšni fantje še najdejo. Nekaj fantov je zapelo podoknico Pod oknom sem stal in tako pričaralo nasmehe na obrazih gledalcev. Prireditev se je končala s posebno zahvalo vsem pripovedovalcem in z iskrenimi mislimi ter navodili, kako najti srečo v življenju.

Prispevek: Katja Bedöke