| Avtor:

V Bodoncih dišalo po gibancah ali »tikvačah« in bučni prikuhi

BODONCI – Društvo kmečkih žena Klas Bodonci je v nedeljo, 4. septembra, organiziralo že 14. Praznik buč. Prireditev so popestrili s kulturnim programom, razstavo peciva iz buč in ročnih del, kmečko tržnico, prikazom pobiranja semena iz buč, otroškim kotičkom in kuhanjem bučne prikuhe v kotličku.

Bodonci (8) (Small)V času Praznika buč so po vasi narejeni razni liki in figure iz buč, iz krušnih peči pa zadiši po gibancah ali »tikvačah«. Zbrane je najprej nagovorila predsednica društva Kmečkih žena Klas Bodonci Jožefa Vlaj.

V okviru Praznika buč so v or­ga­ni­za­ci­ji Druš­tva za pro­mo­ci­jo in zaš­či­to prek­mur­skih do­brot ter do­ma­če­ga društva Klas že trinajsto leto zapored organizirali tudi ocenjevanje bučnega olja. Kulturni program so pripravili osnovnošolci iz Bodoncev, ki so se predstavili z raznimi skeči, igrami, plesom in petjem. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo peciva iz buč in razstavoBodonci (5) (Small) ročnih del, ki so plod dela članic društva DKŽ Klas Bodonci. Na kmečki tržnici pa so bili razstavljeni in naprodaj rokodelski in domači izdelki iz Krajinskega parka Goričko. Otroci so v otroškem kotičku lahko barvali, risali in izrezovali buče. Domačini pa so prikazali tudi postopek ročnega pobiranja semen iz buč, ekipe pa so v kotličkih kuhale bučno prikuho.

Foto: M.M.

no images were found