| Avtor:

V Budincih na “Pouti po dolaj pa bregaj”

BUDINCI – Kulturno-umetniško društvo Budinci je v sodelovanju z Občino Šalovci, porabskim kulturno-turističnim društvom Andovci ter Krajinskim parkom Goričko, ki je financiral projekt, v okviru katerega je bila označena pohodna pot, pripravilo v soboto, 11. avgusta, tradicionalni pohod ob evropski Zeleni vezi na »Pouti po dolaj pa bregaj«.

Kljub slabšemu vremenu so se pohodniki okrog desete ure zjutraj začeli zbirati pri šotoru ob vaško-gasilskem domu Budinci. Po krajšem nagovoru glavnega organizatorja pohoda Vendela Židoja ml. se je 140 pohodnikov ob 11. uri odpravilo na 12,4 kilometrov dolgo pot.

Pot je pohodnike najprej vodila skozi gozd, mimo mejnih kamnov, kjer je še pred dvajsetimi leti stala žična ograja oziroma železna zavesa, ogledali pa so si lahko tudi kamen, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije. Po prijetni hoji skozi gozd so pohodniki prispeli do nekdanje stražarnice oziroma karavle, kjer so se lahko ob pecivu in pijači okrepčali ter si nabrali moči za nadaljevanje poti, prisluhnili pa so lahko tudi pesmim ljudskih pevk iz Budincev.

Čeprav je vse zbrane med postankom presenetil dež, so se pogumno podali naprej. Tako so kmalu prispeli v Andovce, kjer so jih pri spominskem znamenju pri Malem Triglavu na porabski domačiji pričakali Andovčani. Domačini so za vse udeležence pohoda pripravili okrepčilo, da so lahko slednji lažje nadaljevali s pohodom. Med potjo so si pohodniki lahko ogledali spomenik živim, na katerem so označeni vsi živeči Andovčani iz leta 2000, ustavili pa so se tudi pri bunkerju iz časa železne zavese in pri »vretini žitka«.

Pohodniki so se odpravili na še zadnji del poti, ki so jo z malico zaključili pri vaško-gasilskem domu v Budincih, kjer so se do večernih ur družili, za še prijetnejše vzdušje pa so poskrbeli tudi člani Zgrablencov na kvadrat, kasneje pa še člani domačega ansambla. Domačini so se tudi tokrat izkazali ter pripravili še en pester in zanimiv pohod, ki je kljub slabšemu vremenu privabil lepo število pohodnikov, ki se vedno znova radi vračajo v Budince.

no images were found