| Avtor:

V Budincih proslavili 30-letnico društva

BUDINCI – Člani Kulturno-umetniškega društva (KUD) Budinci so minuli konec tedna pripravili slovesno prireditev ob 30-letnici delovanja društva, ki ga je pospremil kulturni program s podelitvijo priznanj in značk članom. Prireditev je potekala pod šotorom, pri vaško-gasilskem domu Budinci.

IMG_4038KUD Budinci deluje neprekinjeno vse od leta 1987. Takrat se je peščica posameznikov odločila, da bodo pravno-formalno ustanovili društvo, v katerem se bodo združevali ljubitelji plesa, petja in gledališke igre. Vse od nastanka so tako na številnih prireditvah v domači občini nastopale ljudske pevke, ki so se vedno trudile za ohranjanje starih, z ljudskim izročilom obogatenih pesmi. Prav tako so se v folklorni skupini združili člani, ki jim je ljudski ples veliko pomenil in so s ponosom predstavljali kulturo naših krajev. Nekaj članov pa se je vseskozi navduševalo tudi nad igro, nad krajšimi skeči, ki so zajemali teme iz življenja ljudi v domačem okolju.

IMG_4097

Vse te skupine so se ohranile skozi trideset let, folklorna skupina sicer z nekaj vmesnimi prekinitvami. Skupinam so se vseskozi priključevali novi člani, tako se je večalo in širilo tudi društvo. Ob 30. obletnici nastanka društva je bilo zato prav, da ta jubilej primerno počastimo. Na prireditvi so se tako predstavile ljudske pevke s štirimi pesmimi, člana gledališke skupine Kristjan Lainšček in Sašo Bedič sta v skeču Njej trbej šče (z)nažgati, ki ga je napisal Andrej Lainšček, nasmejala obiskovalce, folkloristi pa so zaplesali splet goričkih in porabskih plesov. Na prireditvi so bila s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturno dejavnost podeljena tudi priznanja in značke za gledališko dejavnost, folklorno dejavnost ter ljudske pevce in godce. Podelila sta jih vodja območne izpostave JSKD Murska Sobota Geza Kišfalvi in župan Občine Šalovci Iztok Fartek, prejelo pa jih je čez 30 članov. Predsednica društva je ob koncu prireditev podelila še posebne zahvale ustanovnim članom, ki že 30 let aktivno sodelujejo pri vseh aktivnostih v društvu.

Po uradnem delu prireditve je sledila zabava z Markom in Bojanom Tivadarjem.

Fotografije: Niko Časar

no images were found