| Avtor:

V Šalovcih že štirinajstič pripravili Kapüstni den

Turistično društvo Dišeči volčin Šalovci je danes skupaj s krajani Šalovec in Občino Šalovci pripravilo tradicionalno prireditev Kapüstni den, katere prvotni namen je ohranjanje jedi iz zelja. Prireditev, ki je bila množično obiskana, je potekala pod šotorom v središču vasi Šalovci.

 

Kapustne den (26)Že štirinajst let zapored je druga nedelja v oktobru namenjena prireditvi Kapüstni den, ki vsako leto postreže z obilico razstavljenih jedi iz zelja ter drugih dobrot, ki jih pripravljajo gospodinje. Prav tako vsako leto poteka tudi tekmovanje v kuhanju, letos se je devet sodelujočih ekip v tričlanskih sestavah pomerilo v kuhanju sarme. Po mnenju komisije, ki je jedi ocenjevala, so se letos najbolje odrezali kuharji iz vasi Budinci, drugo mesto so osvojile članice ženske Vokalne skupine Zarja iz Puconec, tretja pa je bila ekipa iz vasi Markovci. Posebna komisija je ocenjevala tudi najlepšo maskoto, ki jih pripravijo ekipe. Največ kreativnosti in izvirnosti so tako pokazali člani ekipe Markovci. Prireditev vedno spremlja tudi bogat kulturni program, v katerem so se letos predstavili člani Veteranske folklorne skupine Beltinci, ljudski pevci in godci Vinski bratje iz Gederovec ter KUD Budinci, ki so prikazali ribanje in tlačenje zelja na tradicionalen način. Tudi letos prireditev ni minila brez lokalnih obrtnikov in pridelovalcev, ki so na stojnicah ponujali svoje izdelke in pridelke. Posebnost letošnjega Kapüstnega dneva pa je bila tudi bogata gostinska ponudba.