| Avtor:

Valentinovo – praznik ljubezni in zaljubljencev

 

Praznik svetega Valentina oziroma valentinovo obeležujemo 14. februarja. Ta praznik so začeli praznovati v Rimskokatoliški cerkvi, in sicer je takrat predstavljal postni dan v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen pa je valentinovo dobilo v srednjem veku, ko se je razširila ideja o romantični ljubezni. V Franciji in Angliji so takrat valentinovo označevali kot »dan, ko se ptički ženijo«.

Okrog valentinovega se pojavlja tudi precej legend. Ena izmed teh pravi, da je na večer, preden je bil sveti Valentin mučen zaradi krščanske vere, le-ta ječarjevi hčeri predal ljubezensko pismo, na katerem je pisalo »od tvojega Valentina«.

Vir: privoscite.si

Vir: privoscite.si

Starejši pomen 14. februarja

Sveti Valentin prinese ključ do korenin, pravi slovenski pregovor. Ta se nanaša na dejstvo, da po starem kmečkem koledarju rastline okrog 14. februarja začnejo rasti.  Druga navezava pa je, da v določenih delih Slovenije sveti Valentin naznanja začetek pomladi. V preteklosti se je 14. februar praznoval tudi kot pričetek dela na poljih in v vinogradih.

Izražanje pozornosti z darili

Na valentinovo si zaljubljenci izmenjujejo darila, med katerimi so zelo priljubljene vrtnice. V nadaljevanju lahko preverite, kakšen pomen ima določena barva vrtnice.

Rdeče vrtnice sporočajo »ljubim te«, lahko pa tudi spoštovanje in pogum.

Bele vrtnice imajo več pomenov: »si nebeška,« čaščenje in ponižnost, nedolžnost in čistost, »vreden sem te« ter skrivnostnost in molčečnost.

Rožnate vrtnice so simbol miline in nežnosti. Medtem ko temno rožnate vrtnice pomenijo hvaležnost in spoštovanje, svetlo rožnata barva predstavlja občudovanje in sočutje.

Rumene vrtnice simbolizirajo radost in zadovoljstvo, lahko pa izražajo tudi »spomni se name.«

Oranžne vrtnice pomenijo navdušenje in hrepenenje. (Vir: Slonep.net)