| Avtor:

Veliki petek – dan strogega posta

Veliki petek, ki skupaj z velikim četrtkom in veliko soboto sestavlja velikonočno tridnevje, je dan strogega posta. Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Večina krščanskih cerkva na ta dan ne obhaja svete maše, temveč le obrede.

Vir: dipity.com

Po pepelnici je veliki petek naslednji praznik, za katerega je zapovedani strogi post. Na ta dan se verniki odpovedo zauživanju mesa. V cerkvah je le besedno bogoslužje, ki ga obhajajo tudi evangeličani. Po končanem bogoslužju pa duhovniki hostijo v monštranci prenesejo v božji grob.

Izročilo velikega petka je povezano z Jezusovim trpljenjem, ki ga opisuje tudi štirinajst postaj križevega pota. Spominjamo se sodnega procesa pred Poncijem Pilatom in Herodom ter Jezusovega križanja skupaj z dvema razbojnikoma na Kalvariji.

Reki o velikem petku

Če se na veliki petek ali soboto umijemo z vodo, v kateri so se kuhali pirhi, bomo lepi.

Na veliki petek ne smemo obdelovati zemlje, ker bo sicer pridelek slab in bo nesreča pri hiši.

Na veliki petek je treba šunke v dimu malo zanihati in saje v dimniku očistiti. Potem bo sreča pri hiši.

Če na veliki petek očistimo zelje in zlijemo nanj mrzlo vodo, nam bo zelje dolgo ostalo zdravo in čvrsto.

Drevje, ki ne rodi, bo bogato obrodilo, če ga na veliki petek, pred sončnim vzhodom, udarimo s sekiro po deblu in zagrozimo: »Če ne boš rodilo, boš posekano.«

Če na veliki petek vtaknemo roko v mrzlo vodo in se potem dotaknemo suhega mesa v dimu, bo meso ostalo zdravo in ne bo črvivo.