| Avtor:

Véliki petek

Veliki petek je krščanski praznik, ki ga obhajamo v petek pred veliko nočjo, skupaj z velikim četrtkom in veliko soboto pa sestavlja velikonočno tridnevje.

Vir: www.druzina.si

Vir: www.druzina.si

Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu, zlasti ob molitvi križevega pota, ki predstavlja dogodke od Pilatove obsodbe Jezusa do njegove smrti. Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko se ne obhaja svete maše, ampak je samo besedno bogoslužje brez evharistične daritve. Med obredi velikega petka se v cerkvi bere pasijon ali poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija, velik del bogoslužja pa je namenjen tudi prebiranju prošenj in čaščenju križa, v znamenje hvaležnosti in spoštovanja.

Na koncu besednega bogoslužja sledi obhajilni obred, ko duhovnik že posvečene hostije odnese iz ječe, kamor jih je dal na veliki četrtek, v Božji grob.

Veliki petek ima poleg žalovanja tudi pomen veselja in upanja, predvsem v smislu Kristusove zmage. Na to spominja tudi rdeča mučeniška barva, v katero je oblečen duhovnik. Veliki petek pa pomeni v katoliški cerkvi tudi strogi post.

Vir: radio.ognjisce.si