| Avtor:

Velikonočno tridnevje in največji krščanski praznik

Z velikim četrtkom se začenja velikonočno tridnevje, ki ga sestavljata še veliki petek in velikonočna vigilija na veliko soboto. Obredi, ki se obhajajo te dni, vernike pripravljajo na največji krščanski praznik – veliko noč, ko se spominjamo Jezusovega vstajenja.

blagoslov
Veliki četrtek

Na veliki četrtek se spominjamo zadnje večerje, ki jo je Jezus obhajal skupaj s svojimi dvanajstimi apostoli. Tako je tudi postavil zakrament evharistije in mašniškega posvečenja.

Veliki petek

Veliki petek je dan strogega posta. Spominjamo se Jezusovega trpljenja in smrti na križu, zato večina krščanskih cerkva na ta dan ne obhaja svete maše, temveč le obrede.

Veliki petek je po pepelnici naslednji praznik, za katerega je zapovedani strogi post. V cerkvah je le besedno bogoslužje, ki ga obhajajo tudi evangeličani. Po končanem bogoslužju pa duhovnik hostijo v monštranci prenese v božji grob.

Izročilo velikega petka je povezano z Jezusovim trpljenjem, ki ga opisuje tudi štirinajst postaj križevega pota. Spominjamo se sodnega procesa pred Poncijem Pilatom in Herodom ter Jezusovega križanja skupaj z dvema razbojnikoma na Kalvariji.

Vir: zlataleta.com

Vir: zlataleta.com

Velika sobota

Glavna značilnost velike sobote je blagoslov jedi oziroma žegenj. Vsako jedilo, ki ga kristjani nesejo k blagoslovu ima določen pomen, ki vernike spominja na trpljenje, križanje in vstajenje Jezusa Kristusa. Poleg blagoslova jedi pa duhovniki na veliko soboto blagoslavljajo tudi velikonočni ogenj in vodo.

Simbolika velikonočnih jedi

Velikonočna jajca oziroma pirhi so simbol Jezusove krvi, zato je navada, da k žegnanju nesemo rdeče obarvana jajca. Pirhi so poleg tega tudi simbol vstajenja. Kruh predstavlja življenje in božje dobrote, medtem ko je meso simbol Jezusovega telesa. Hren s svojo grenkobo predstavlja žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ. Potica je simbol trnove krone, pomaranče, ki se tudi pogosto znajdejo v velikonočni košari pa naj bi predstavljale pijačo, ki so jo ponudili Jezusu, ko je bil pribit na križ.

Vir: preberi.si

Vir: preberi.si

Velika noč

Velika noč je najpomembnejši in najstarejši krščanski praznik. Ta dan je Jezus vstal od mrtvih, kar je največji čudež in temelj vere. Na veliko noč imajo kristjani po župnijah še dandanes vstajenjske procesije. Veliko noč obeležujemo po 40. dneh posta, predstavlja pa veselje in radost. Tradicija velike noči je tudi velikonočni zajtrk, sestavljen iz jedil, ki so jih gospodinje na veliko soboto nesle k blagoslovu.

Velikonočni ponedeljek  

Na velikonočni ponedeljek se ljudje po navadi odpravijo na obiske k sorodnikom. Včasih pa je ponedeljek veljal za praznik mladine, ki je takrat obiskovala veselice ter igrala šaljive igre s pirhi.