| Avtor:

Vgradnja notranjega dvigala Adrijani olajšala življenje

Zveza kulturnih in turističnih društev občine Puconci je novembra lani z dobrodelnim koncertom Pesem za svetli trenutek zbirala sredstva za pomoč Adrijani Bedek iz Bodoncev.

Adrijana je motorično-gibalno ovirana in priklenjena na invalidski voziček. Dvajsetletnica ima tudi motnje v duševnem razvoj in skoraj nič ne vidi. Kljub vsem težavam Adrijana obiskuje osnovno šolo s prilagojenim programom na OŠ IV v Murski Soboti. Njena starša Manuela in Vendel Bedek Adrijani stojita ob strani in nudita najustreznejše pogoje za razvoj. S pomočjo dobrih ljudi so uspešno zbrali finančna sredstva, ki so bila potrebna za notranje dvigalo, ki bo staršema omogočilo lažje prenašanje Adrijane po stopnicah navzgor. »Montaža notranjega dvigala nam zelo veliko pomeni, saj smo s tem pridobili boljše pogoje za invalidno hčerko. Sedaj Adrijane ni več potrebno nositi po stopnicah. S tem smo se razbremenili velikega fizičnega bremena,« pojasnita starša Manuela in Vendel.

Dvigalo olajšalo vsakodnevni napor Bedekovim (Foto: V.V.)

Z dvigalom olajšan vsakodnevni napor Bedekovim

Mama Manuela je njena osebna asistentka in s hčerko preživi 24 ur na dan. Oče Vendel je zaposlen v Avstriji kot gradbinec, zato je čez dan v službi, tudi 12 ur dnevno. Dvigalo je pripomoglo k temu, da sta Adrijana in mama sedaj neodvisni od drugih. »Prej sva bili odvisni od drugih domačih, kdaj bo kdo prišel domov in nama pomagal po stopnicah dol in gor. Ker je Adrijana precej težka, je zadnje čase sama nisem več zmogla nositi,« pojasnjuje Manuela.

Dvigalo je stalo 13.500 evrov. S koncertom Pesem za svetli trenutek je bilo zbranih 9.190 evrov, preostali del zneska je prispevala družina in Sklad Ivana Krambergerja.

Družina Bedek se vsem, ki so pomagali, zahvaljuje: »Ob tej priložnosti bi se še enkrat zahvalili vsem donatorjem, nastopajočim, organizatorjem, bralcem Slovenskih novic in vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k nabavi dvigala. Še enkrat iskrena hvala.«