| Avtor:

Vremenske in talne razmere na Goričkem v prvi dekadi julija

Začetek julija je bil kar suh. Nekaj ploh in neviht je osvežilo že kar presušeno Goričko, vendar te niso dosegle prav vsak del pokrajine. Padavine so zabile zasušeno zemljo in voda je hitro odtekla. Suh še zmeraj ostaja severozahodni del ob Ledavi. Žetev ječmena je bila ugodna in kasna. Pridelki žit so majhni zaradi številnih dejavnikov.

zacelo-se-je-spravilo-zit-15Povprečna dekadna temperatura na Goričkem je bila 22 °C in je bila za dve do tri stopinje višja od dolgoletnega povprečja, čeprav temperature niso dosegle 30 °C. Padavin je bilo zelo malo. Prevladovale so nevihte, ki pa niso zajele celotno Goričko. V povprečju je padlo do 15 mm padavin. V primerjavi z dolgoletnim povprečjem to znaša med 0 in 40 % padavin. Osončenost je bila nadpovprečna in je znašala nekaj čez 120 ur.

Iz tal je izhlapelo okrog 5 mm vode na dan, kar znaša okrog 50 l/m2 na dekado. Vodna bilanca je bila povsod negativna. Primanjkovalo je okrog 40 mm vode, kar se da pripisati k manjši količini padavin. Vendar v primerjavi z drugimi leti je ta primanjkljaj nekoliko nižji.

Žetev ječmena je skoraj povsod končana, prav tako se končuje žetev

Vir: sferasada.ru

Vir: sferasada.ru

oljne ogrščice, začenja pa se žetev pšenice. Na težjih tleh bo žetev nekoliko kasnejša, pridelki bi lahko bili boljši kot na peščenih tleh zaradi počasnejšega dozorevanja. V glavnem se pričakujejo nekoliko slabši pridelki kot prejšnja leta, saj je bila pomlad kratka, izmenjavala pa so se sušna in mokra obdobja, kar je pri rastlinah povzročilo stres. Koruza je tik pred metličenjem. Zaradi pomanjkanja padavin je tudi manjši napad bolezni kot sta fitoftora na krompirju in paradižniku in peronospora na vinski trti.

Vročinskega vala še naprej ne bo. Temperature v drugi dekadi julija še naprej ne bodo presegle 30 °C, občasno bi lahko nastala kakšna nevihta, vendar je možnost za njo zelo majhna. Začenja se žetev pšenice in težave z manjšim pridelkom in ceno. Manjša bo tudi možnost okužb z boleznimi rastlin.

Prispevek: Robi Gjergjek