| Avtor:

Vremenske in talne razmere v januarju

Letošnji januar si bomo zapomnili po obilici snega, ki je zapadel v sredini meseca. Prva polovica meseca je bila pretopla za to zimsko obdobje, 14. januarja pa je prehod hladne vremenske fronte prinesel snežne padavine, ki so se pojavljale v razmikih vse do 28. januarja.

Smučišče Saint Bakecov brejg 2. del Ponekod po Goričkem je bila snežna odeja debela tudi čez 30 cm, medtem ko je bila količina padavin v januarju okrog 60 mm/m2. Temperature so se spustile do – 5°C in tudi čez dan so redko presegle negativne vrednosti. V zadnji tretjini meseca se je sprva močno ohladilo, saj so temperature padle do – 15°C, nato je prišla odjuga in z njo visoke temperature, ki so ponekod presegle 10°C. Snežna odeja se je zaradi močnega dviga temperatur začela topiti in je debela le še okrog 10 cm. Ponekod na prisojnih legah so tla že gola in tako bolj izpostavljena nizkim jutranjim temperaturam.

Topli dnevi v začetku januarja niso bili naklonjeni prezimovanju rastlin, saj so bila tla pretopla in vlažna. Listi rastlin so začeli z asimilacijo, kar se je videlo na pretirano zeleni barvi, neznačilni za ta letni čas. Slaba stran tega je, da se začnejo sladkorji v celicah rastlin razkrajati, s tem pa rastlina izgublja odpornost na nizke temperature. Nekatere rastline lahko zaradi tega tudi vzbrstijo, cvetijo in prašijo (npr. leska in zvončki). Pojava fiziološke suše ni bilo, saj voda v tleh ni bila zamrznjena. Posevke pred nizkimi temperaturami (- 15°C) je v drugi polovici meseca dodatno zaščitila debela snežna odeja, saj je bila temperatura na površinskem sloju tal pod snegom okoli 0 °C.

Kaj nam bodo prinesle vremenske razmere v februarju, bomo ugotovili v prihajajočem mesecu. Pričakujemo lahko še snežne padavine,  nizke temperature, otoplitve in cvetenje prvih znanilk pomladi.

Prispevek: Robi Gjergjek