| Avtor:

Vrnitev v domače gnezdo

Torek, 25. marec 2014 – materinski dan. Jutro. Vrnitev v domače gnezdo. Dva dni prej kot leto pred tem. Pa smo jo le dočakali, belo štorkljo, ki domuje na ulični razsvetljavi v vasi Šalamenci.

Štorklja v ŠalamencihVaščani so zadnjih nekaj dni že pogledovali v nebo in se spraševali, kdaj bo priletela, da bo zdaj že čas za njeno vrnitev. Upali so, da bodo Šalamenci zopet imeli čast »gostiti« družino štorkelj, ki so značilnost Prekmurja in so prava zanimivost za turiste, ki se nemalokrat zaustavijo na svoji poti ter štorklje fotografirajo za spomin.

Dve leti nazaj so štorklje v Šalamencih dobile novo gnezdo, ki je predvsem bolj varno, kot tisto, ki so si ga prvotno zgradile. Govorice o tem, da je staro gnezdo v slabem stanju in da obstaja nevarnost, da se uniči, je tako pred leti prišla na ušesa zaposlenim v Krajinskem parku Goričko in s pomočjo domačinov, so štorkljam postavili nov, velik nosilec za gnezdo, na katerem so si kasneje uredile gnezdo, ki zdaj v premeru meri približno nekaj čez en meter.

Štorklja_ŠalamenciRek pravi, da štorklje nosijo otroke in da so prinašalke sreče ter blaginje. Upamo, da bodo srečo in blaginjo ter seveda veliko otrok, prinesle tudi vaščanom Šalamencev.

Prispevek in foto: Martina Sever