| Avtor:

Vse najboljše država!

Pisalo se je leto 1991, ko je takratni slovenski parlament 25. junija sprejel Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije. Slovenski narod se je namreč na referendumu odločil, da želi neodvisno državo. In tako se je začelo. Zgodovina Slovenije kot samostojne države in vrsta dogodkov, ki so našo mlado državo zaznamovali.

osamosvojitev

Vir: www.slovenskenovice.si

Novonastala samostojna država se je že v prvih dneh, ko bi po vseh pravilih morala proslavljati svoj uspeh, spopadla z neprijetnim dogodkom. Z desetdnevno vojno med slovensko Teritorialno obrambo in Jugoslovansko ljudsko armado, ki je s silo poskušala zatreti slovensko samostojnost. Po pripovedovanju staršev vem, da je bil ta čas neusmiljen za vse, ki so bili udeleženi v tej vojni, kakor tudi za njihove družinske člane. Tudi za mojo družino. Očeta so namreč vpoklicali na bližnjo karavlo, kjer je skupaj z drugimi pripadniki teritorialne obrambe branil slovensko mejo, mama, ki je bila takrat noseča z mano, pa je ostala doma sama z mojo štiri leta starejšo sestro. Negotovost in skrb sta bili veliki, vendar se je za našo družino izteklo dobro. Morda zvenim sebično, ko to pravim, saj vem, da veliko družin ni imelo te sreče. To pa je imela tudi naša država. Predvsem zato, ker se v primeru poraza najverjetneje ne bi razvijala na političnih, gospodarskih, kulturnih, izobraževalnih ter vseh ostalih sferah življenja tako, kot se je imela možnost sedaj.

Četrt stoletja je minilo od takrat. Ali naj raje zapišem 25 let? Morda se malce lepše sliši. Tudi zame osebno, saj bom letos dopolnila toliko let. Lahko si štejem v čast, da bom 25 let praznovala v istem letu, kot naša država ter preostala generacija iz leta 1991.

V vseh teh letih se je zgodilo veliko stvari. Razvijati smo se začeli predvsem v evropskem merilu, saj smo postali člani zveze NATO in Evropske unije, prevzeli smo skupno evrsko valuto, predsedovali smo evropskemu svetu ter se na vse možne načine trudili postati podobni drugim in ugajati veliki Evropi. Pa nam uspeva iti vštric z drugimi državami? V letih obstoja samostojne države smo namreč izvolili kar nekaj novih vlad, ki so v zadnjih nekaj mandatih državo vodile precej z levo roko. Velikokrat nesmiselne in nerazumljive odločitve politikov so vodile v nezaupanje do vlade, posledično pa do izgube zaupanja v politiko nasploh, kar nas ne prikazuje ravno v najlepši luči. Svoje je dodala še gospodarska kriza, ki smo jo, skupaj z dobršnim delom Evrope začutili tudi mi. V tem času je prišlo do zategovanja pasu na vseh področjih, zapiranja tovarn in izgub delovnih mest, davčne reforme, podaljševanja starosti za upokojitev. Manj sredstev se namenja zdravstvu, šolstvu, nezaposljivost mladih je vedno večja, kar za sabo potegne vrsto drugih nevšečnosti.

Ko naštevamo vse te stvari, se vprašamo, v kakšni državi živimo. Priznam, tudi meni se je velikokrat porajalo to vprašanje, ko sem iz dneva v dan spremljala nove ukrepe, ki so se zdeli vedno hujši. Ko pa pomislim malce bolje, vidim, da le ni vse tako črno. Zaenkrat imamo še brezplačno izobraževanje, ki da človeku priložnosti za lasten razvoj. Imamo veliko zdravstvenih storitev, ki nikakor ne bi smele biti samoumevne. Imamo čudovito naravo, ki bi jo lahko s pridom izkoriščali v koristne namene. Imamo svobodo govora, velik poudarek dajemo človekovim pravicam, imamo volitve, ki bi jih morali veliko bolj zavedno izkoriščati. Nenazadnje imamo soljudi, ki nam v hudih in težkih časih vedno priskočijo na pomoč.

V 25 letih samostojne Slovenije smo dosegli veliko dobrega. Država nam je veliko dala, na nas pa je, ali bomo to izkoristili. Postanimo torej manj črnogledi in melanholični. Povzdignimo glasove, postanimo bolj kritični in borimo se za svoje pravice, kakor smo se za svojo državo. Postanimo bolj povezani, da bomo čez 25 let živeli bolje in bomo lahko pokazali svojo veličino.