| Avtor:

Vulkanija ponovno odprla svoja vrata

GRAD – danes, 2. oktobra, so pri Gradu na Goričkem ponovno odprli Doživljajski park Vulkanija, ki prenovljen in razširjen vabi v svoje podzemlje vse tiste, ki želijo spoznati delovanje vulkana in njegove posledice. Prvič so Vulkanijo otvorili 31. avgusta 2013 in jo nato v novembru 2014 zaprli zaradi nadaljevalnih del. Ravno v času del pa je v Vulkaniji izbruhnil požar in tako je imela Vulkanija šele danes priložnost za ponovno otvoritev.

Danijela Krpič, direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad

Danijela Krpič, direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad

Direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad Danijela Krpič je povedala, da je ideja o Doživljajskem parku Vulkanija nastala pred 12 leti. Idejni oče tega projekta je Danijel Kalamar, bivši župan občine Grad, ki je tudi najbolj zaslužen, da je ta projekt zaživel. Skozi različne projekte se je s sodelavci na občini trudil, da so dobili evropska sredstva, s pomočjo katerih so potem zgradili doživljajski park. Skozi leta se je ideja vedno dopolnjevala, izpopolnjevala in leta 2014 dobila končno podobo.

V sklopu parka je bila prenovljena in odkupljena Lednarjeva usnjarna, zgradba ob Vulkaniji, kjer je danes geološki muzej. Sama stavba Vulkanije je bila zgrajena na novo in sedaj v njej predstavljajo vulkane, pravzaprav vse vulkane na Zemlji, njihovo zgradbo, posledice, predvsem pa gorički vulkan.

Znano je, da je bil tukaj pred tremi milijoni leti gorički vulkan, ki je del večjega vulkanskega izbruha na območju Slovenije, Avstrije in delno tudi Madžarske. Ker so sosedje že razvili podobne projekte za promocijo vulkanske dežele, je po mnenju direktorice zavoda prav, da tudi v Sloveniji oziroma na Goričkem promovirajo vulkansko področje. Vulkanija stoji na mestu, kjer je bil večji izbruh in je bil krater širok en kilometer. Vulkanija stoji prav na delu tega kraterja. Na delu kraterja stoji tudi tukajšnji grad. V prihodnosti želijo vulkansko pot po kraterju opremiti, izdelati in jo tako ponuditi obiskovalcem.

Na tem delu, kjer je izbruh zrušil del kraterja, se je celoten piroklastični tok izlil proti juguzahodu, tako da je nastala dolina, kjer pelje proti Kruplivniku. Direktorica še zatrjuje, da obiskovalcem vse podrobnosti lepo razložijo pri samem vodenju skozi Vulkanijo. Prikažejo tudi hribčke, ki so obkrožali takratni krater – na enem od teh hribčkov stoji grad, na drugem pa kripta.

Začetek "vulkanskega" sprehoda

Začetek “vulkanskega” sprehoda

Pri nastanku Goričkega ni sodeloval le vulkan, ampak tudi druge sile v naravi, padavine, sedimentne kamnine in drugo. Panonsko morje je bilo tukaj že pred izbruhom vulkana, nato je sledila ledena doba, kar prav tako prikažejo v filmu.

V zavodu se zavedajo, da je doživljajski park na dobri turistični lokaciji. Naokrog je veliko term, zato sta povezovanje in prezentacija pomembna, prav tako povezovanje z avstrijsko in madžarsko vulkansko deželo. Direktorica pravi, da je to šele začetek, Avstrija pa svojo znamko razvija že 15 let. Vulkan se namreč ne konča na avstrijski strani, ampak se nadaljuje na območju Goričkega. Največje možnosti povezovanja vidijo s Krajinskim parkom Goričko in Trideželnim parkom, ki že zdaj povezuje vse tri države.

Center vulkanskega delovanja je bil v avstrijskem Bad Gleichenbergu, na Goričkem pa je bil stranski izliv, vendar ko se tla tresejo, pride do erupcij na različnih krajih in moramo vedeti, da to niso mala območja delovanja vulkana. Tudi ta krater, ki je širok en kilometer, je bil, tako pravi direktorica, za njih pravo presenečenje.

Doživljajski park dobro združuje izobraževanje z doživetjem. Obiskovalci spoznavajo geografska, geološka, zgodovinska, biološka in druga dejstva, kar bo pritegnilo osnovnošolce, srednješolce in študente, seveda tudi tiste najmlajše in najstarejše.

Na spletni strani Vulkanije je koledar obiska oz. zasedenosti. Po najavi skupine vpišejo termin obiska v koledar, zato si lahko obiskovalci ogledajo, kdaj je možen ogled. Skupine se najavljajo sicer po telefonu in rezervirajo termine. Vodenje skupin je vsako polno uro, ni pa težav tudi v primeru, če prideta samo dva obiskovalca. Ogled Vulkanije je lahko samo voden, ker gre za tehnično precej zahtevno predstavitev.

Stojnice goričkih rokodelcev

Stojnice goričkih rokodelcev

V treh »otvoritvenih dnevih«, od 2. do 4. oktobra, so pripravili posebno ponudbo: turistični vlak brezplačno vozi do kamnoloma in nazaj, prav tako na stojnicah gorički rokodelci predstavljajo in prodajajo svoje izdelke. Obiskovalci si lahko ogledajo še cerkev, kamnolom, Pütarov mlin, seveda tudi posledice vulkanskega delovanja, kot je slatinskih izvir v Nuskovi, lahko se povzpnejo na Kuglo, si ogledajo gozdno učno pot na Tromeji in še marsikaj drugega.

Direktorica Danijela Krpič pravi, da je Goričko še vedno raj za pohodnike in kolesarje — »zeleni turizem« prihaja. Potenciale je potrebno izkoriščati, seveda so terme velika prednost tudi za Vulkanijo, saj bodo njihovi gosti prihajali sem.

Še nekaj besed o razvpitem požaru v Vulkaniji. Do požara je prišlo 10. decembra 2014 med nadaljevalnimi deli, ki so se začela 23. novembra, ko so Vulkanijo zaprli. Takrat je bila v izgradnji tretja faza Vulkanije, torej prizidek, kjer je dodatna dvorana. Vulkanija je bila zavarovana, odškodninske zadeve še niso rešene, za vse ostalo je poskrbela občina. Na poslovanje Vulkanije je požar seveda močno vplival, saj so bili od decembra do oktobra zaprti, kar pomeni, da ni bilo obiska, vendar verjamejo, da se bodo obiskovalci vračali, predvsem zaradi razširjene Vulkanije. Upajo na velik obisk iz Slovenije, prav tako iz tujine. Predstavitev je aplikativno in jezikovno nadgrajena, kar pomeni, da jo ponujajo tako v nemškem kot angleškem jeziku. Vulkanijo je doslej obiskalo okrog 25.000 obiskovalcev.

Za konec nam direktorica pojasni še, da ima zavod od oktobra tri redno zaposlene, dva za določen čas, dva sodelavca pa preko programov javnih del. Projekt sicer predvideva pet rednih zaposlitev. Kot zavod imajo možnost kandidirati na razpisih in zaposliti tri osebe preko programov javnih del. Imajo zaposleno strokovno delavko s področja geologije, potrebovali pa bodo še turistične delavce oz. animatorje.

Do nedelje, torej do 4. oktobra vam ponujajo 50% popust na vstopnice, brezplačne vožnje s turističnim vlakom in ponudbo rokodelskih izdelkov.

Foto: D. Š.

no images were found