| Avtor:

Z Budinec v Andovce na »Poti po dolaj pa bregaj«

BUDINCI – V soboto, 10. avgusta 2013, je v Budincih potekal zdaj že tradicionalni poletni pohod na »Pouti po dolaj pa bregaj«, ki vodi iz goričke vasice Budinci po meji, kjer je nekoč tekla železna zavesa, do Porabja.

PohodPrvi pohodniki so se začeli zbirati kmalu po 9. uri, nekaj čez 100 se jih je nato podalo na pohod skozi gozd do mejnih kamnov in naprej do mesta, kjer je nekoč stala budinska karavla. Tu so jih pričakali domačini s pogačami in pijačo ter ljudske pevke, ki so zapele domače pesmi. Potem ko so si pohodniki obnovili moči, so se odmaknili od mejne črte na madžarsko stran in po gozdni poti prispeli do porabske domačije v Andovcih. Tam so okrepčilo pripravili Andovčani.

Po postanku in prijetnem klepetu jih je pot vodila do bunkerja iz časa hladne vojne in vretine žitka, vDSCN2057 (Custom) povezavi s katero kroži zanimiva legenda. Nato so spet stopili na slovensko stran, kjer so lahko opazovali Sonce in to na mestu, kjer je bil leta 1999 najbolj viden sončni mrk. Sledil je le še spust do potoka Lopoče in vzpon do vaško-gasilskega doma, kjer je bil cilj pohoda. Tu so pohodniki dobili malico in pijačo, zabaval pa jih je domač priložnostni ansambel »Zgrablenci«. Druženje se je končalo v poznih popoldanskih urah.

Prispevek: Sabina Slankovič

Foto: D. N.