| Avtor:

Z vrtnim ognjičem do zdrave kože

Pred razvojem velikih farmacevtskih družb in podobnih kooperacij smo si ljudje doma sami izdelovali mazila iz zdravilnih zelišč. Ob razširitvi farmacije in v času velike potrošnje pa se je ta navada malo zanemarila. Slepo smo zaupali v kreme, ki jih izdelujejo farmacevtske družbe, da so najboljše in bolj učinkovite, zdaj se pa spet vrača prepričanje, da je domače najboljše.

Za izdelavo domačega mazila potrebujemo naravni čebelji vosek in ognjičevo olje.

Ognjičevo olje lahko kupimo (običajno je to macerat ognjiča v olivnem olju) ali pa si ga izdelamo sami. Ognjič še vedno cvete in ga lahko še naberemo. Če ga nimamo posajenega, lepo poprosimo kakšnega sorodnika ali prijatelja, da nam ga malo odstopi. Sveže nabrane cvetove tako namočimo v olivno olje in ga na soncu pustimo stati nekaj tednov. Nato macerat precedimo in tako imamo domače ognjičevo olje. Hitrejša varianta je, da ognjič ocvremo v olju, ga ohladimo in precedimo, vendar s segrevanjem uničimo nekaj blagodejnih učinkov olja. V tem primeru je bolje, da vzamemo palmino mast, ki se ne pregreje tako hitro kot olivno olje.

Čebelji vosek dobimo pri bližjem čebelarju ali pa ga kupimo v kakšni trgovini s čebelarskimi pripomočki.

Ognjičevo mazilo izdelamo tako, da na 100 g olja dodamo 20 g čebeljega voska, za lepše mazanje pa lahko dodamo tudi nekaj koruznega škroba. V kolikor želimo nekoliko bolj izrazit vonj mazila, lahko dodamo tudi nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja – tukaj bodimo pozorni, da je eterično olje res naravno pridelano in ne sintetično.

Mazilo se odlično obnese za nego, regeneracijo in zaščito kože. Uporabimo ga pri vnetju kože, izpuščajih, celjenju odrgnin ali ureznin, za pomiritev alergijskih izpuščajev in podobno.

Prispevek in fotografija: Nina Kerec