| Avtor:

Za družino Krenos-Bajalo zbranih 8. 345 evrov

PUCONCI – Zveza kulturnih in turističnih društev Občine Puconci je v četrtek, 29. novembra 2012, organizirala dobrodelni koncert Pesem za svetli trenutek. Letos je bil organiziran že osmo leto zapovrstjo. Koncert je bil v celoti razprodan, prodanih je bilo vseh 300 vstopnic. Za družino Krenos-Bajalo iz Puževcev je bilo skupaj zbranih 8. 345 evrov.

Pesem za svetli trenutekLetos so se obiskovalci v tako velikem številu zbrali zato, da bi s skupnimi močmi pomagali družini Krenos-Bajalo iz Puževcev. V družini je troje otrok, Štefan, Miha in Aleš. Štefan in Miha med tednom živita pri rejniški družini v Mariboru. Tam pa obiskujeta tudi Osnovno šolo Center za sluh in govor. Čez vikend sta doma pri starših, pri mami Meliti in očetu Borisu. Doma je tudi sin Aleš, ki obiskuje vrtec v Brezovcih. Družina živi zelo skromno, preživljajo se z očetovo plačo, mama je brezposelna in prejema le otroški dodatek. Prihodki družine so skromni in komaj zadoščajo za preživetje. Melita in Boris s svojimi otroki, živita v hiši z dvema prostoroma, brez kopalnice. Zbrana sredstva na koncertu, bodo služila za ureditev sanitarnih prostorov pa tudi za manjša nujno vzdrževalna dela.

Jožef Rituper, predsednik Zveze kulturnih in turističnih društev Občine Puconci, je zbrane nagovoril z besedami Toneta Pavčka: »Ne vrjemite njim, ki vam pravijo: Ta svet je grozen, grob, grd. Ni res. Res je, da je lahko še hujši. Ne verjemite tudi njim, ki vam pravijo: Življenje je trdo, trpko in težko. Tudi to ni res. Res je, in to čutimo vsak dan, da je lahko še hujše. Toda za vse nas je to življenje edino, enkratno in neponovljivo. Vaše je, da iz njega naredite vse, kar je v dobrem mogoče. Ne verjemite komurkoli in karkoli. Verjemite pa, če morete, naslednji zgodbi: Nekoč, pred leti, ko me je kot strela z jasnega zadelo hudo, mi je stari modri mož dejal: »Nikar se odslej ne boj življenja!« Zato vam tudi jaz pravim: Ne bojte se življenja! Naj pljusne v vas z vso silo in v vse žile, naj vas nese ali zanese, ne pustite, da vas spodnese. Imejte ga radi, da bo tudi ono, življenje, imelo rado vas!”

Ko te pusti na cedilu sistem, se najdejo ljudje, ki vedo, da je lepše dajati kot prejemati

Jožef Rituper je dodal, da je treba živeti in misliti kot literarni junak Mali princ in njegov avtor, ki je razmišljal o tem, kaj pomeni dati nekaj, česar sam ne potrebujem, nekomu, ki mu to lahko popolnoma spremeni življenje. Navezal se je tudi na misel Wiliama Wordswortha, ki pravi, da  najboljše, v življenju ljudi, so majhna dejanja pozornosti in ljubezni, ki nimajo imen in se jih niti ne spominjamo. »Živimo v časih, ko država mnogokrat pozablja na malega človeka in se ukvarja  predvsem s problemi t. i. velikih ljudi, povezanih s kapitalom. Sicer pa je bilo vedno tako, ko te pusti na cedilu sistem, se najdejo sosedje, prijatelji, vaščani, občani pa tudi čisto nepoznani ljudje, ki vedo, da je lepše dajati kot prejemati. Da je lažje podariti kot prositi,« je pojasnil Rituper.

V vsakem kotičku kulturne dvorane v Puconcih, je bilo čutiti dobroto. Dobrota je nekaj, kar osrečuje, ne samo tistega, ki dobi, ampak tistega, ki daje. Rituper se je zahvalil vsem, ki so udejanjili dobroto.

Kdor poje, zlo ne misli

Dokaz, da kdor poje, zlo ne misli, so glasbeni gostje, ki so prostovoljno nastopili. To so: šolski ansambel Sonček, harmonikar Mark Tivadar, skupina Plamen, Alma Merklin, skupina D’Kwaschen Retashy, Franc Gorza, moški vokalni kvintet Aeternum, Moira in Matija, skupina Energy in Boštjan Bračič.  Program je povezoval Denis Malačič.

Komisija in izbor

Katarina Štefanec je predstavila poročilo komisije. Komisija za izbor pomoči potrebnega občana ali družine Občine Puconci, je bila imenovana s strani predsedstva Zveze kulturnih in turističnih društev Občine Puconci, z nalogo, da pregleda vloge, ki so prispele na razpis in izbere pomoči potrebno družino ali posameznika v Občini Puconci. Na razpis so prispele štiri vloge. »Pri odločanju smo se zavedali, da so zbrana sredstva v humanitarni akciji omejena, in zato ne bomo mogli pomagati vsem, ki so bili predlagani. Pri izboru smo tokrat dali prednost otrokom, ki so najbolj nebogljena bitja, odvisna od skrbi, ljubezni, materialnih pogojev, razumevanja in pomoči odraslih. V želji, da zagotovimo normalne bivanjske pogoje trem otrokom, starim eno, šest in osem let, smo izbrali prav njihovo družino,« je povedala Katarina Štefanec.

Komisijo so sestavljali Danilo Janasik, Amalija Pučko, Lidija Štivan, Majda Vrečič in Katarina Štefanec. Svoje poročilo je zaključila z besedami: »Ta svet je lep, če nekomu nekaj daš, ta svet je lep, če nekoga rad imaš, če roko stisneš komu, ki ga kaj boli, ta svet je lep, če si človek do ljudi.«

Pesem za svetli trenutekDva donatorja z velikim srcem

Zveza kulturnih in turističnih društev Občine Puconci se vsako leto zahvali tistim, donatorjem, ki dajo tisoč evrov ali več, s posebno zahvalo Donatorju z velikim srcem. Letos sta bila dva taka donatorja, in sicer  Evangeličanska humanitarna organizacija Republike Slovenije in Krajevna organizacija Rdečega križa Bodonci.

Družina Krenos-Bajalo se je vsem skupaj zahvalila: »Dragi in spoštovani vsi skupaj. Vsem se iskreno zahvaljujem za te darove. Upam, da jih bomo dobro porabili. Hvala«

Gospa Škrbič, predstavnica Centra za socialno delo Murska Sobota, je povedala: »Center za socialno delo se ves čas vključuje v te razne dobrodelne prireditve. Danes sem res vesela, da se je ta koncert posvetil družini Krenos-Bajalo, in da bi bilo njihovo življenje s tem izkupičkom lepše. Center za socialno delo vedno skuša pomagati ljudem v stiski, v okviru naših zakonskih možnosti. Ko pa več ne moremo pomagati, smo seveda zelo veseli takšnih dobrodelnih prireditev in toliko ljudi, ki potem stopijo skupaj in ljudem pomagajo.«

Foto: Melani Mörec

no images were found