| Avtor:

Za finale v Emiratih odločilen en golob

AL AIN – Gorički olimpijec Boštjan Maček je na tekmi svetovnega pokala v Al Ainu v Združenih arabskih emiratih v trapu zasedel deveto mesto. Tako je dosegel svoj drugi najboljši rezultat na svetovnih pokalih.

Svetovni pokal v Al ainu je potekal od 16. aprila do 18. aprila. Maček je v Al ain prispel v ponedeljek. V torek je imel uradni trening, v sredo tekmo na 50 golobov, v četrtek pa na 75 golobov.

Za finale v Emiratih odločilen en golobMaček je v športnem kompleksu, kjer sta še igrišči za golf in ragbi ter hipodrom, v dvodnevnih kvalifikacijah po dvakrat zadel 25 in 24 glinastih golobov. Skupaj s šesterico konkurentov je dosegel enak rezultat. Z njimi se je pomeril še v dodatnem razstreljevanju. Dosegel je serije 24, 25, 23, 25 in 24 zadetkov ter s 121 zadetki izenačil svoja odlična dosežka iz Beograda na EP 2011, kjer je bil bronast in Olimpijskih iger v Londonu 2012, kjer je osvojil odlično 7. mesto. »Spet je bil ta en golob odločilen za finale, priboril sem si pa razstreljevanje za finale, kar pa tudi nekaj pomeni in je ena izkušnja več,« pravi Maček.

Gorički olimpijec je tako po uvodni uspešni preizkušnji letošnje sezone v Kuvajtu znova potrdil dobro formo in z uvrstitvijo na 9. mesto dosegel svoj drugi najboljši dosežek na svetovnih pokalih. Bolje se je odrezal leta 2008 v Suhlu, kjer je zadel 122 tarč in se uvrstil na 5. mesto. »Vročina je naredila svoje. Temperatura je bila ves čas 42 °C. Dnevno sem popil okrog sedem litrov vode. Razmere za streljanje so bile težke in biti zbran celo tekmo je bilo težko,« pojasnjuje slovenski strelec v trapu Boštjan Maček.

Občutki na strelišču?

»Občutek na začetku res ni bil pravi. Utrujenost od poti je bila prevelika in sama temperatura 42 °C je neprimerna za strelce, celo zame, ki sem prišel iz hladnega kraja. Na treningu sem imel zelo slab občutek in nisem bil preveč zadovoljen s treningi, celo jezen na vse skupaj, ker smo mogoče en dan prepozno prispeli na prizorišče,« pravi Maček. Dodaja pa: »Ko vidiš tako urejeno strelišče, potem dobiš dodatni motiv.«

Za finale v Emiratih odločilen en golobPravi, da je strelišče neverjetno urejeno in, da je to strelišče najlepše do zdaj, na katerih je nastopal. Poskrbljeno je za strelce, prostori so klimatizirani. Edina slabost je, da klima nič ne pomaga, ker nastopajo zunaj.

»Bolj sem se trudil, manj sem zadel. Zato sem tudi zadnjo serijo treninga izpustil in se odpravil jezen v hotel odpočit pred tekmo. Ponoči sem cel čas premišljeval, kaj je narobe, da ni rezultata. Sreča je bila, da sem zjutraj nastopal v zadnji seriji. Tako sem imel čas za počitek, ki sem ga verjetno dobro izkoristil. V tekmo sem se spustil zelo previdno, zbranost je bila na visoki ravni. Prva serija je bila mogoče tudi odločilna, da sem na koncu dosegel tak rezultat, ker se mi je vrnilo zaupanje v samega sebe in sproščenost na tekmi, ki je velikega pomena,« opisuje sredozemski prvak iz Pescare leta 2009 Boštjan Maček.

Naslednja tekma, ki je tudi Mačkov največji cilj letošnje sezone, so sredozemske igre, saj brani prvo mesto iz Italije 2009. Letos bodo potekale v Turčiji.

Foto: B. M., Strelska zveza Slovenije

no images were found