| Avtor:

Za veliki finale zmanjkal en golob

LONDON – Gorički olimpijec Boštjan Maček je na olimpijskih igrah v Londonu dosegel 7. mesto. Nastop v velikem finalu mu je ušel za en zgrešen glinasti golob. S 121 zadetimi glinastimi golobi od 125 je izpolnil svoja pričakovanja, saj je dosegel svoj drugi najboljši rezultat v svoji sezoni.

Vir: http://www.zimbio.com/photos/Bostjan+Macek

Angleško vreme vplivalo na izid

Boštjan Maček, gorički strelec v trapu, je po prvem dnevu kvalifikacij na olimpijskih igrah v Londonu dobro streljal in pred drugim dnevom kvalifikacij zasedel 16. mesto. Streljal je po 25 golobov v treh serijah. V prvi seriji je zgrešil enkrat (24), v drugi dvakrat (23), v tretji je streljal brezhibno (25). V drugi seriji mu je zagodlo vreme, saj je začel pihati veter, nebo so prekrili temni oblaki in pričelo je tudi deževati. Tako je bil pred ponedeljkovimi kvalifikacijami s 96 odstotki (72 od 75 zadetih golobov) na 16. mestu.

Trap je tekmovanje v streljanju na glinaste golobe, čeprav z golobi v resnici nima posebne zveze. Glinasta tarča sicer meri 110 milimetrov, težka je 105 gramov in visoka maksimalno šest milimetrov. V kvalifikacijah imajo strelci za vsakega glinastega goloba na voljo dva strela, v finalu bodo vsakega skušali sklatiti z zgolj enim nabojem. Vendar je bilo potrebno pred finalom v ponedeljek še dvakrat brezhibno streljati v dveh serijah.

Vir: http://www.zimbio.com/photos/Bostjan+Macek

»Po drugi seriji sem bil razočaran, saj nisem imel sreče z vremenom. Pri zadnjih desetih golobih je bilo precej temno, začele so padati prve kapljice, s tem pa mi je padla tudi koncentracija. Za zadnjo serijo sem se dobro pripravil, moram biti zadovoljen, saj so to moje prve olimpijske igre. Na začetku pa mi je bilo težko, zdelo se mi je, da ima puška deset kilogramov. Upam, da bomo jutri imeli vsi enake pogoje,« je po nedeljskem nastopu za STA dejal Maček.

»V drugi nisem nič kaj slabše začel, a se je potem pooblačilo in sledilo je pomanjkanje koncentracije. V zadnji seriji sem se zbral in sem zadovoljen, saj sem zadel vse. Nekaj pozitivne treme sem čutil pred samim tekmovanjem, ta mora biti. To so moje prve olimpijske igre, nobena tekma doma in v tujini se ne more primerjati s tem nastopom,« je po svojem prvem olimpijskem nastopu še dodal gorički olimpijec.

Mačkova pričakovanja izpolnjena

Boštjan Maček je končal kvalifikacije v trapu. V četrti seriji je zadel 24, v zadnji pa 25 glinastih golobov. V finalu je prostora le za šesterico najboljših tekmovalcev. Maček se je uvrstil na odlično in hkrati nehvaležno 7. mesto.

Po kvalifikacijah je Maček povedal: »Želel sem si takšnega rezultata. Mislil sem, da bo izid okrog 120 oz. 121 dovolj za finale. Rezultati v kvalifikacijah so bili res dobri. Nisem imel največ sreče z vetrom. Moram biti zadovoljen s svojimi prvimi igrami. Rezultat 121 je moj drugi najboljši v tej sezoni.«

Maček se bo potrudil, da bo nastopil tudi leta 2016 v Riu. V kvalifikacijah je bil brezhiben Avstralec Michael Diamond, ki je zadel vseh 125 glinastih golobov.

Intervju z Boštjanom Mačkom pred odhodom v London.