| Avtor:

Začel se je čas alergij

Pomlad je tu, z njo pa so se začele tudi raznorazne alergije. Za alergijami oboleva okoli 30 % prebivalcev v razvitih državah. Alergije veljajo za sodobne bolezni, na kar vplivajo različni dejavniki. Od sprememb v okolju, pa vse do psihičnih in fizičnih obremenitev.

Cvetni prah
(Vir: anteros.eu)

Ema Mušič, avtorica knjige Živimo z alergijo pravi, da je alergija nenormalna, preveč burna reakcija imunskega sistema na stik z alergenom, na katerega se je telo alergične osebe prej senzibiliziralo, in ki pri zdravi osebe ne povzroči nikakršne motnje. Senzibilizacija sicer pomeni, da telo neko snov spozna kot tujo, proti njej pa razvije posebej občutljive obrambne limfocite. Ob vnovičnem stiku pa se bo telo tujku uprlo z alergijskim procesom.

Najpogostejši izvori alergenov

Alergeni se lahko nahajajo v vdihanem zraku, zdravilih, hrani, v snoveh, ki pridejo v stik s kožo, pikih kožekrilcev. Sicer pa so alergeni praviloma beljakovine ali nanje vezane druge snovi. Med najpogostejše izvore alergenov spadajo hišni prah, cvetni prah, plesni, vrtne in travniške rastline, izločki domačih živali, tekstil, detergenti, živila, kozmetični izdelki.

Na razširjenost alergij vplivajorazlični dejavniki, med drugim tudi spol, starost, rasa, kajenje, genetski dejavniki, higiena, onesnaženost zraka, izpostavljenost alergenom, prehrana.

Vir: vizita.si

Po čem lahko prepoznamo alergijo?

Ob alergijski reakciji se iz celic sprošča histamin. Znaki alergije pa so posledica delovanja histamina. Znaki alergije se lahko pojavijo na koži, dihalih, prebavilih. Za alergijske bolezni so značilni srbenje, rdečina kože in sluznic, solzenje, kihanje, nahod, srbeč in zamašen nos, srbenje in otekanje v ustih, žrelu in grlu. Pojavljajo se tudi akutna koprivnica, pordečele in srbeče oči, otekle veke. Na alergijske motnje v telesu kažejo tudi kašelj, napadi oviranega dihanja, piskajoče dihanje in astma. Pokazatelji pa so tudi bolečine v trebuhu, bruhanje, driska, kriči, napenjanje.

Dobro pa si je zapomniti, da so ob odstranitvi vzroka in sodobni terapiji alergije ozdravljive.