| Avtor:

Začetek novega šolskega leta

Zadnji dan počitnic je skoraj pri koncu, z jutrišnjim dnem pa se na stežaj odpirajo vrata novemu šolskemu letu. S prvim septembrom bodo namreč osnovnošolci in srednješolci ponovno sedli v šolske klopi, letošnja generacija prvošolčkov pa je ena izmed največjih v zadnjih nekaj letih.

Letošnja generacija prvošolčkov, ki vstopa v šolo, dosega rekordno število 21.886, skupno število osnovnošolcev, ki bodo s 1. septembrom ponovno sedli v šolske klopi pa je nekaj več kot 167.000.

Vir: www.osjarenina.si

Vir: www.osjarenina.si

V tem šolskem letu pa se obetajo tudi nekatere spremembe, ena izmed večjih je uvedba tujega jezika v 2. razrede na nekaterih osnovnih šolah. Tuji jezik se bo sicer uvajal postopoma, in sicer ga bodo v tem šolskem letu začeli izvajati zgolj v 15 odstotkih slovenskih osnovnih šol. Ena izmed sprememb pa je tudi neobvezni izbirni predmet. Ti predmeti so prvi tuji jezik za 1. razrede osnovnih šol, drugi tuji jezik za učence od 4. do 9. razreda osnovnih šol ter umetnost, računalništvo, šport in tehnika za učence od 4. do 6. razreda osnovnih šol. Neobvezni izbirni predmeti se bodo začeli izvajati postopoma, v tem šolskem letu pa zgolj za učence od 4. in 7. razreda. Ti predmeti so pri ocenjevanju enakovredni obveznim predmetom v osnovnih šolah, prav tako pa so obvezne prisotnosti.

Ob začetku šolskega leta pa velja omeniti tudi večjo previdnost na cestah, saj bodo te ponovno polne mladih, nadobudnih ljudi, ki bodo iskali znanje za življenje.

Vir: www.mizs.gov.si