| Avtor:

Zaključek šmarnic v župniji Markovci

Mesec maj je posvečen šmarničnemu branju, majniška pobožnost šmarnic se je namreč začela že leta 1851 v ljubljanskem semenišču in se je razširila po vsej slovenski deželi. Šmarnično branje je poimenovano po cvetlici šmarnici, ki zacveti ravno v mesecu maju.

 

IMG_20160531_191544Šmarnično branje, ki se prebira v mesecu maju, je še vedno ena izmed najbolj priljubljenih ljudskih pobožnosti na Slovenskem. Takrat namreč cerkve in kapelice oživijo, oltarji so okrašeni s pisanim cvetje, vse naokrog pa je polno šopkov šmarnic.

Šmarničnega branja so se vestno udeleževali tudi otroci v župniji Markovci v Prekmurju. Kot je povedala Jožefa Časar, ki kot katehetinja poučuje otroke tudi v župniji Markovci, je k šmarnicam vestno prihajalo 27 otrok, najbolj pridni so bili prvoobhajanci. Vseh 31 dni v mesecu maju so zbirali listke, ki so jih lepili na plakat, na katerem je bila podoba Marije. Večina jih je zbrala vse lističe in opravila vse naloge, ki so jim bile tisti šmarnični dan naložene. Zaključek šmarnic so opravili pri posebnem križu v Markovcih, kamor so skupaj z otroci prišli tudi njihovi starši in kjer so prebrali zadnji del letošnje zgodbe, ki je govorila o sveti Tereziji Deteta Jezusa.

Foto: Jožefa Časar

 

no images were found