| Avtor:

Zdravilna zelišča

Naravne metode zdravljenja so v družbi vse pogostejše. Veliko zelišč, ki jih najdemo skoraj v vsakem gospodinjstvu, je učinkovitih pri raznovrstnih boleznih. Med njimi so tudi česen, limonovec, cimetovec, žajbelj in navadni rožmarin. Pomagajo nam pri prehladu in gripi, zniževanju telesne temperature, slabosti, bolečinah, pikih žuželk, težavah s kožo.

Zdravljenje z zelišči je splošno priznano kot uspešen način zdravljenja številnih kroničnih težav. Zeliščar Andrew Chevallier v knjigi Zeliščna zdravila opisuje  znanje o varni in učinkoviti uporabi naravnih zdravil ter o tem, katero zelišče pomaga pri določenih težavah.

Vir: bodieko.si

Česen

Česen, ki ga najdemo v vsakem domu ima številne zdravilne učinke.  Pripomore k redkejši krvi, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo. Znižuje tudi raven holesterola v krvi, koristi pa tudi pri prehladih in gripi. Prav tako česen pomaga uravnavati sladkor v krvi, zato lahko blaži starostno sladkorno bolezen. Sveže stroke česna pa lahko vtiramo neposredno v kožo, če imamo težave z aknami ali blago kožno vnetje.

Limonovec

Limonovec je učinkovit pri preprečevanju bolezni in ohranjanju splošnega zdravja. Učinkuje antiseptično in čistilno, zato ga lahko grgramo in tako zdravimo krvaveče dlesni, ustne razjede in vneto grlo. Limonov sok nam pomaga pri prehladu, gripi in vnetjih dihalnih poti. Prav tako pa lahko limonov sok uporabljamo kot zunanji antiseptik, in sicer za akne, sončne opekline, bradavice in pike žuželk.

Cimetovec

Cimetovec nam pomaga pri slabi prebavi. Uporabljajo ga zlasti za zdravljenje splošne oslabelosti in za hitrejše okrevanje. Pogosto se uporablja tudi pri slabosti, bruhanju in driski. Cimetovec je učinkovit predvsem zaradi eteričnega olja, ki učinkuje protivirusno. Pomaga lahko pri bolečinah v mišicah in drugih simptomih prehlada in gripe, poleg tega pa naj bi zniževal visoko telesno temperaturo.

Vir: trajnice.com

Žajbelj

Žajbelj je primeren za skoraj vse vrste vnetij, razjede v ustih in vnete dlesni.  Liste žajblja lahko uporabljamo pri pikih žuželk in manjših oteklinah, in sicer tako, da jih vtiramo neposredno na obolelo mesto. Žajbelj se že od nekdaj uporablja tudi za zdravljenje astme. Posušene liste dodajamo zeliščnim mešanicam, ki pomagajo pri tej bolezni. Žajbelj pa krepi tudi prebavo in poživlja.

Navadni rožmarin

Navadni rožmarin spodbudi dotok krvi v glavo, s čimer se izboljšata spomin in koncentracija. Zelišče blaži tudi glavobol in migreno. Rožmarin pripomore k boljšemu razpoloženju, zato ga pogosto predpisujejo ljudem, ki so pod stresom ali trpijo zaradi blage do zmerne depresije. Zviševal naj bi tudi nizek krvni tlak, zato pomaga pri omedlevici in šibkosti.