| Avtor:

Zelenjadarski dan na Ivancih

IVANCI – Člani Društva za ohranitev naravne in kulturne dediščine Selenca iz Ivancev so v soboto, 20. septembra, pripravili že 11. Zelenjadarski dan, ki poteka v okviru Košičevih dni kulture. Dan, ki so ga obeležili z razstavo pridelkov in izdelkov iz zelenjave, je potekal pri prenovljeni stari šoli na Ivancih.

 

zelenjadarski-dan-27Zgodovina Zelenjadarskih dni sega v leto 2004. Takrat so prvič po izgradnji namakalnega sistema pripravili proslavo v čast vsem domačinom, ki so skozi vso leto pridno gojili in skrbeli za pridelavo zelenjave ter njeno predelavo. Letos zelenjadarski dan zaradi slabega vremena sicer ni bil tako aktualen kot prejšnja leta, vendar so ga vseeno izpeljali. Kot običajno so na ta dan zjutraj domačini najprej opravili zahvalno sveto mašo, na kateri je duhovnik blagoslovil vse pridelke, hkrati pa tudi vse prebivalce vasi Ivanci. Nato je sledilo druženje pod šotorom, kjer so domače gospodinje pripravile hladne jedi oziroma zelenjavne prigrizke, hkrati pa so se kuhale tudi enolončnice. Kot posebnost letošnjega dne je bila stojnica, na kateri so razstavili posebne torte, ki so brez bele moke in belega sladkorja. Na stojnicah so bili sicer razstavljeni tudi drugi izdelki in pridelki, od nakita, torbic, medu in podobno, vendar jih letos več niso ocenjevali.

Zelenjadarski dan je tako namenjen zgolj degustaciji in demonstraciji jedi, ki so jih v večji meri pripravili domačini, svoj delež pa so pripravili tudi gostje iz tujine, in sicer Škoti ter Romuni, ki sodelujejo v projektu Grundtvig, z naslovom Festival za neformalno izobraževanje v Evropi.zelenjadarski-dan-12

Za boljše vzdušje in popestritev proslave na Zelenjadarskem dnevu pa so poskrbeli nastopajoči. S plesom sta se predstavili dve folklorni skupini, in sicer Folklorna skupina Jožefa Košiča iz Bogojine ter Folklorna skupina Treglava iz Hrvaške, skupina pevcev in godcev ljudskih pesmi Zgrablenci na kvadrat iz KUD-a Budinci pa je zapela nekaj goričkih pesmi. Svoje so dobremu vzdušju dodali tudi trije domačini s krajšim skečem.

Po uradnem delu je sledilo druženje s skupino Power, obiskovalci pa so lahko poskušali vse razstavljene jedi.

no images were found