| Avtor:

Zlate medalje za bučna olja tudi v pomurske roke

VARAŽDIN – V Varaždinu je potekalo mednarodno ocenjevanje bučnega olja, na katerem so s svojimi izdelki sodelovali tudi slovenski oziroma pomurski predstavniki, ki so prejeli kar nekaj odličij.

Drugo mednarodno ocenjevanje bučnih olj Alpe – Adria je organizirala varaždinska županija skupaj z Zvezo Alpe – Adria, prav tako pa je potekalo 9. severozahodno ocenjevanje bučnih olj Hrvaške, ki ga je omenjena županija organizirala skupaj z medžimursko, krapinsko-zagorsko in zagrebško županijo ter mestom Zagreb.

davNa ocenjevanju je bilo prijavljenih 184 vzorcev, kar je občutno več kot leta prej, od tega pa je bilo kar 67 vzorcev iz drugih držav. 45 vzorcev bučnih olj so prispevali pridelovalci iz Slovenije, 14 vzorcev iz pridelovalci Avstrije in 8 vzorcev pridelovalci iz Madžarske. Kot so zapisali organizatorji v komentarju po ocenjevanju, je bil največji napredek opazen na področju kemijske analize, tudi splošno gledano pa se je kvaliteta pridelave olj v teh letih izboljšala. Zato ne čudi, da je bilo skupno podeljenih 149 medalj, od tega 32 zlatih, 102 srebrni in 15 bronastih.

V kategoriji nerafiniranih bučnih olj, proizvedenih po tradicionalnih metodah, je bilo kar pet slovenskih oziroma pomurskih predstavnikov, ki so dobili zlato medaljo, in sicer Matej Zupanc, Matija Car, Brigita Hergan, Denis Vitez ter Vlado Vlaj, najvišjo oceno med omenjenimi predstavniki so prejeli vzorci bučnega olja s kmetije Vlaj.

Foto: J.V.

no images were found