| Avtor:

12. Praznik buč

BODONCI – Društvo kmečkih žena Klas je v nedeljo, 7. septembra, pred vaško-gasilskim domom v Bodoncih organiziralo že dvanajsti Praznik buč. Prireditev so popestrili s kulturnim programom, razstavo peciva iz buč in ročnih del, kmečko tržnico, prikazom pobiranja semena iz buč, otroškim kotičkom in kuhanjem bučne prikuhe v kotličku. 

praznik-buc-24V času Praznika buč so po vasi narejeni razni liki in figure iz buč, iz krušnih peči pa zadiši po gibancah ali »tikvačah«. »Vreme je res nepredvidljivo. Toča, suša, dež. Temu primerno so zrasle tudi naše letošnje buče. Za konec jih je blagoslovila še toča, a naš praznik je. Tudi buče so takšne in drugačne in mi bomo izvedli naš praznik po že ustaljenem redu,« je vse zbrane nagovorila predsednica društva Kmečkih žena Klas Bodonci Jožefa Vlaj.

V okviru Praznika buč so v or­ga­ni­za­ci­ji Druš­tva za pro­mo­ci­jo in zaš­či­to prek­mur­skih do­brot ter do­ma­če­ga društva Klas že enajsto leto zapored organizirali tudi ocenjevanje bučnega olja. Na ocenjevanje bučnega olja je bilo prinesenih 18 vzorcev, ki so tokrat bili samo iz Prekmurja. Ocenjevali so vonj, bistrost in čistočo ter aromo in okus. Za vsa­ko od na­šte­tih last­nosti lahko oce­nje­ni vzor­ci do­bijo po 7 točk ozi­ro­ma sku­paj 35.

Podeljenih je bilo sedem zlatih, sedem srebrnih priznanj in dve bronasti priznanji. Kulturni program so pripravili osnovnošolci izpraznik-buc-55 Bodoncev, pod mentorstvom učiteljice Majde Novak, ki so se predstavili z raznimi skeči, igrami, plesom in petjem. Program pa je povezoval Marko Horvat. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo peciva iz buč in razstavo ročnih del, ki so plod dela članic društva DKŽ Klas Bodonci. Na kmečki tržnici pa so bili razstavljeni in naprodaj rokodelski in domači izdelki iz Krajinskega parka Goričko. Otroci so v otroškem kotičku lahko barvali, risali in izrezovali buče. Domačini pa so prikazali tudi postopek ročnega pobiranja semen iz buč.

Kuhanje bučne prikuhe

Na tekmovanje v kuhanju bučne prikuhe se je prijavilo osem ekip. Med njimi je bil tudi ansambel Spev. Ekipo sta sestavljali dve osebi. Organizator je priskrbel buče, drva in kotliče, vse ostale praznik-buc-48sestavine pa so morali kuharji prinesti s seboj. Med njimi sta bila tudi Janez Škafar in Damir Vlaj, ki sta se tovrstnega tekmovanja udeležila že petič zapored. Ko smo povprašali po dobrem receptu bučne prikuhe, sta nam odgovorila: »Skrivnost dobre bučne prikuhe je dober ogenj, pomembne so tudi začimbe. Začimbe pa so tajna malih mojstrov.« Dokaz, da so bile bučne prikuhe dobro skuhane, so prazni kotliči in komentarji, da je bila odlična. Edo Rednak iz ansambla Spev pa je povedal: »Člani ansambla Spev smo presrečni, da lahko sodelujemo tukaj pri vas v Bodoncih. Mi smo tu šele tretje leto in se šele učimo, vendar smo zelo veseli tukaj pri vas, kajti najraje člani ansambla Spev igramo ravno v vašem prekmurskem prostoru, kajti tu ste najboljši ljudje. Tri leta smo že pri vas in moram povedati, resnično naš golaž gre vsem v slast.«

Foto: Janja Vlaj

no images were found