| Avtor:

12. trgatev v Dolini

DOLINA — Kulturno-turistično društvo Dolina je v soboto, 8. septembra, pripravilo že 12. tradicionalno prireditev, na kateri poskušajo z različnimi igrami ohranjati tradicijo trgatve.

Prireditev, katere namen je druženje med vaščani in ostalimi člani sosednjih društev, je potekala v gasilskem domu v Dolini. Po krajšem nagovoru in odpeti himni, ki jo imajo člani KTD Dolina, se je pričel »športni del« prireditve, za zabavo in popestritev pa so poskrbeli ljudski pevci in godci Zgrablenci na kvadrat iz Kulturno-umetniškega društva Budinci.

Prva trgatev v Dolini, na kateri so se z namenom druženja zbrali vsi vaščani, je bila leta 1945, potem pa je to po nekaj letih zamrlo. Med letoma 1973 in 1980 pa so vaščani ponovno obudili tradicijo trgatve, le da so imele takrat drugačno vsebino. Na oder so vaščani postavili trte z grozdjem, okrog katerih so fantje plesali. Kadar je med plesom kateri izmed plesalcev utrgal grozd, je moral plačati kazen. V ta namen so bili na odru tudi pazniki, ki so čuvali trte.

Ko pa so leta 2001 vaščani Doline ustanovili Kulturno-turistično društvo, so ponovno obudili tradicionalno trgatev, vendar so ji dodali drugačno vsebino. Odločili so se, da bodo prikazovali trgatev z različnimi vinogradniškimi opravili. Rdeča nit prireditve, ki so si jo takrat zadali, je tako potek »od trsta do mošta«.

Vsako leto v ta namen vaščani pripravijo prireditev z različnimi igrami, ki to prikazujejo. Na letošnji prireditvi je tako v štirih zabavnih igrah sodelovalo šest ekip, poleg ekipe iz domačih društev še ekipe iz sosednjih društev oziroma povabljeni gostje. Letošnje prvo mesto so osvojili člani ekipe Zgrablenci, drugo mesto sta si delili ekipi KTD Vaneča in KUD Avgust Gašparič VG, tretje mesto pa je osvojila ekipa KTD Lipa.

 

no images were found