| Avtor:

6. Posvet in srečanje gasilskih članic Pomurja

ROGAŠOVCI – Pomurski regijski gasilski svet je v soboto, 26. oktobra, v telovadnici Osnovne šole Sveti Jurij organiziral posvet in srečanje gasilskih članic Pomurja. Posveta in srečanja se je udeležilo preko 300 članic.

To je priložnost, ko se lahko članice pogovorijo, izmenjajo mnenja in izkušnje ter se družijo in poveselijo se poveselijo. Dušan Utroša, regijski poveljnik je povedal, da je ponosen na gasilke, da so se zbrale v tako velikem številu. »S predsednikom regije tovarišem Antolinom, pričakujeva, da bo odnos med gasilci in gasilkami temeljil na tovarištvu, medsebojnem spoštovanju, določenem hierarhičnem redu, vzajemni in solidarni pomoči, strpnosti in iskrenosti ter medsebojnem zaupanju, dostojanstvu. Ne delajte všečne zadeve, ampak tisto, kar je prav in kar veleva srce. Tudi takrat, ko izhoda ne bo. Gasilke Pomurja verjamem v vas, bodite zmagovalke,« so bile zaključne besede regijskega poveljnika.

6-posvet-in-srecanje-gasilskih-clanic-pomurja-12Doživeti gasilsko olimpijado v Franciji

Letos je v mesecu juliju je v Franciji potekala gasilska olimpijada. Član slovenske olimpijske ekipe, olimpijski sodnik je bil tudi predstavnik Pomurske regije, in sicer poveljnik GZ Rogašovci tovariš Martin Ficko. »Doživeti gasilsko olimpijado je sigurno vrhunec ene sodniške kariere. Kako priti do tja? To je dolga pot dela, od pokalnih, regijskih, državnih, do izbirnih tekmovanj … se pravi nekaj kilometrov moraš imeti za sabo pa tudi nekaj znanja,« pojasnjuje Ficko. Čeprav je Slovenija majhna, smo Slovenci v gasilskem delu zelo visoko. V svetu ne poznajo nikjer Slovenije ne po gospodarstvu, ne politiki, ne turizmu kot pa po gasilstvu. »To sem doživel na lastni koži in moram povedati, da sem v Franciji bil zelo ponosen na to, da sem Slovenec,« z vnemo opisuje svojo izkušnjo v Franciji Martin Ficko. V svetovnem merilu je slovensko gasilstvo res nekaj posebnega.

Ficko je povedal, da je pomemben podatek ta, da je iz Slovenije težje priti z izbirnega tekmovanja na olimpijado, kot pa na olimpijadi zmagati. Tiste enote, ki pridejo iz Slovenije na olimpijado, so sigurno nekje na vrhu. Slovenija je na letošnji olimpijadi v Franciji v osmih gasilskih tekmovalnih kategorijah osvojila pet zlatih, dve srebrni in dve bronasti medalji.

Ženska, mati, gasilka v sodobnem svetu6-posvet-in-srecanje-gasilskih-clanic-pomurja-4

Magistra Violeta Mesarič Jazbinšek je povedala, da si gasilci zaslužijo izjemno priznanje. »Moram priznati, da še nikoli nisem imela te možnosti, da bi na kupu lahko srečala toliko ženskih obrazov, ki jih povezuje gasilska uniforma,« je zbrane nagovorila Violeta Mesarič Jazbinšek. Podala je nekaj navodil, ki nam lahko spremenijo življenje. Moramo vedeti kdo smo, komu želimo ugajati, kaj želimo doseči, vedeti, kaj nam je v življenju najpomembnejše. Pomembno je, da smo zbrani. Ne si predstavljati, da zmoremo vse sami, kajti ni potrebe, da vse naredimo sami in moramo se znati nasmejati. Violeta Mesarič Jazbinšek je zaključila z besedami: »Imejte se rade, bodite ponosne na to, kar ste in bodite prizanesljive do svojih možev.«

Nastopila je tudi dramska skupina Močnikovi s skečem Trejza in Trejza. Sledila je večerja in druženje ob zvokih glasbe s skupino Energy in gostjo večera Niko Zorjan.

Foto: V. V.

no images were found