| Avtor:

9 . jesenski bazar

GRAD – Javni zavod Krajinski park Goričko je v soboto, 18. oktobra 2014, na grajskem dvorišču organiziral že deveti tradicionalni jesenski bazar. Na stojnicah so gorički rokodelci in kmetije ponujali izdelke in pridelke, ki ohranjajo kulturno krajino in naravo.

9-jesenski-bazar-30Obiskovalci bazarja so tako na 23. stojnicah lahko kupili domače izdelke in pridelke, in sicer: kruh, gibanice, sirove štručke s šunko, bučno olje, pražena bučna semena, med, sir, konopljino olje, konopljin čaj, konopljino moko, pecivo, medenjake, cekre, košare, izdelke iz lesa, pisanice, zeliščne in sadne likerje, zeliščne čaje ter kovaške in lončene izdelke. Na grajskem dvorišču je dišalo tudi po pečenih kostanjih, langaših in kuhanem vinu.

Stanka Dešnik, univ. dipl. inž. kraj. arh., iz Javnega zavoda Krajinski park Goričko, je povedala: »9. jesenski bazar je bil dobro obiskan, saj nam je vreme služilo, dobro pa je bilo tudi razpoloženje ponudnikov, saj so se poleg številnih domačih obiskovalcev mimo stojnic sprehodili tudi izletniki enajstih avtobusov.«  Naslednje leto bo jubilejni, 10. jesenski bazar, ki bo potekal 17. oktobra 2015. Po besedah Dešnikove pa program zanj že nastaja.

Posebnosti letošnjega bazarja9-jesenski-bazar-27

Na ogled pa so bili tudi prikazi izdelovanja izdelkov domače obrti v živo, kot so kovač, izdelovanje pisanic ter pletilci cekarjev in košar. Posebnost letošnjega bazarja so bili steklarji, ki so predstavili  oblikovanje stekla na odprtem ognju, graviranje in fuzije stekla. Steklarji so sovpadli z razstavo ARS Vitraria, ki bo na gradu do 24. oktobra 2014. Na jesenskem bazarju je bil tudi mojster kaligrafije in iluminator v vlogi grajskega pisarja Stane Osojnik iz Lukovice. Popoldne pa sta jesenski bazar obiskala še W. A. Mozart s spremljevalko Tanjo.

9-jesenski-bazar-37Na bazarju je potekala tudi učna ura o glivah za obiskovalce bazarja, vodeni ogled po gobarski razstavi in ustvarjalna delavnica za otroke. Na odru na grajskem dvorišču je potekal tudi kulturni program, kjer so nastopili mladi plesalci OŠ Grad, Folklorna skupina in ljudski pevci in godci KUD Šalovci.

Foto: J. V., R. B.

no images were found